latinica  ћирилица
20/11/2015 |  22:41 ⇒ 22:45 | Autor: RTRS

Fikret i Ervin Abdić oslobođeni optužbi

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić danas su na Županijskom sudu u Rijeci nepravosnažno oslobođeni optužbi da su počinili više krivičnih djela finansijskog kriminala, među kojima je protivpravno sticanje vile u Voloskom.
Fikret i Ervin Abdić (Foto: novilist.hr) -
Fikret i Ervin Abdić (Foto: novilist.hr)

Sudija Saša Cvijetić rekao je da je sud utvrdio da veliki dio optužnice nije dokazan, najviše u dijelu neplaćanja i tvrdnji da su obavljena fiktivna plaćanja. Taj dio optužnice nije dokazan pa je i upitna i šteta, rekao je sudija. Tužioci  Županijskog državnog tužilaštva najvili su žalbu na presudu.

Suđenje Fikretu Abdiću i njegovom sinu Ervinu Abdiću, koje je Županijsko tužilaštvo u Rijeci optužilo za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlašćenja i omogućavanje drugom sticanja protivpravne imovinske koristi, počelo je na Županijskom sudu u Rijeci u oktobru 2011.

Obojica su pred sudijom Sašom Cvijetićem rekli da se ne smatraju krivim. Prema optužnici, Fikret Abdić je osumnjičen da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim da je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu kompanije, vilu u Voloskom, vrijednu 1,9 miliona kuna.

Takođe je osumnjičen da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio, jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Suđenje je počelo dok je Fikret Abdić služio zatvorsku kaznu u pulskom zatvoru zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne.

Prijevremeno je pušten u martu 2012. nakon što je odslužio dvije trećine kazne, to jest deset godina i devet mjeseci zatvora.

federalna.ba/Hina