latinica  ћирилица
21/11/2015 |  19:16 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Zašto su sa stranice "Anonimusa" nestali podaci o potencijalnim teroristima u BiH? (VIDEO)

Nakon što su juče za našu televiziju Anonimusi iz Hrvatske poručili da je objavljivanje 81 fotografije sa podacima lica iz BiH, za koja su tvrdili da su teroristi i da podržavaju Islamsku državu, samo početak u njihovoj borbi protiv džihadista, danas na njihovoj Fejsbuk stranici ni traga od ovih podataka. Zašto su prvo objavili, a zatim obrisali imena lica iz BiH za koja tvrde da su teroristi, hrvatski hakeri nam nisu dali odgovor. Ministarstvo bezbjednosti BiH danas demantuje da su objavljeni podaci dio njihove baze podataka.
Anonimusi - Foto: Screenshot
AnonimusiFoto: Screenshot

Prvo objavili, a zatim izbrisali sa Fejsbuka 81 fotografiju sa imenima i prezimenim lica za koja su tvrdili da su povezana sa terorizmom u BiH i Islamskom državom. Zašto- nisu nam rekli. Ipak Anonimusi Hrvatske sa svoje Fejsbuk stranice nisu izbrisali status u kojem kažu da su objavljeni podaci vlasništvo Ministrstva bezbjednosti BiH:

"Podaci koje objavljujemo, su podaci Ministarstva bezbjednosti BiH. Preuzeti su sa njihovih računara. Zato su sve spekulacije o izvorima podataka potpuno neosnovane, jer sve vrijeme navodimo gdje se ova databaza nalazi. Uostalom, ni u Ministarstvu bezbjednosti BiH nisu demantovali da takva databaza postoji".

Danas ipak stiže demanti iz Ministrstva bezbjednosti BiH: "Demantujemo da se radi o bazi podataka Ministarstva bezbjednosti BiH. Navedeni podaci nisi dio nikakve baze informacija MBBiH. Pogotovo se ne radi o tajnim ili skrivenim podacima."

Hrvatski hakeri juče su rekli da su se na ovaj korak odlučili jer bh. službe ove podatke skrivaju od javnosti, policije i institucija u Evropi. Optužili su državne agencije da ne rade ništa kako bi zaštitili svoje građane od islamista. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač upoznat je sa radom ove hakerske grupe .

- Anonimusi su nam poznati već od ranije ali ne mogu da dam neki komenatar pošto se radi o bazama ministarstava, a ne bi bilo primjereno da komentarišem na koji način oni štite svoje podatke - kaže Lukač.

Da li su Anonimusi iz bezbjednosnih razloga obrisali ove podatke, nismo mogli saznati, jer nam na poruke nisu odgovarali. Јuče jesu - pa su nam rekli da trenutno moraju biti na oprezu, jer ih pokušavaju locirati hakeri ISIL-a ali i neke bezbjednosne agencije.