latinica  ћирилица
23/11/2015 |  08:02 | Autor: Blic

Srpski državljanin uhapšen u Maroku hitno prebačen u bolnicu

Mihail Šiler, srpski državljanin koji je prošle srede uhapšen u Maroku, prebačen je juče u zatvorsku bolnicu zbog problema sa srcem.
Mihail Šiler - Foto: blic.rs
Mihail ŠilerFoto: blic.rs

Kako prenosi beogradski "Blic", supruga Ivana, predstavnik srpske ambasade u Maroku i advokat posjetiće danas Mihaila Šilera u zatvorskoj bolnici u Rabatu

Osim informacije o prebacivanju u bolnicu zatvora “Sale“ u Rabatu, Šilerova porodica i službenici srpske ambasade nisu detaljnije obaviješteni o njegovom zdravstvenom stanju i tegobama koje osjeća, pa se ne može sa sigurnošću tvrditi da li je imao srčane tegobe.

Međutim, odranije je poznato da je Mihail imao zakazanu operaciju srca u Beogradu, zbog koje je i namjeravao da napusti Maroko.

- Mi imamo informaciju da ima probleme sa bubrezima i da mu je pružena medicinska pomoć. I dalje se trudimo da dobijemo zvanično saopštenje od vlasti koji je razlog hapšenja našeg državljanina. Sutra u 11 sati ćemo, zajedno s njegovom suprugom, bratom i advokatom, otići u zatvor i posjetiti ga - rekla je za “Blic“ Slađana Prica, ambasadorka Srbije u Maroku.

Šilerov prijatelj i saradnik Goran Grbić juče je potvrdio da je Mihailova supruga Ivana stigla u Maroko.

- Danas teško možemo dobiti bilo kakve informacije, osim da je prebačen u zatvorsku bolnicu u krugu tog zatvora. Sutra (ponedjeljak) je sastanak u Ambasadi Srbije u 10 sati sa advokatom i konzulom, i nakon toga idemo zajedno u zatvor kod Mihaila. Njegova supruga ne želi da daje izjave za medije - rekao je u jučerašnjem razgovoru Grbić.

Srpski državljanin Mihail Šiler uhapšen je u srijedu oko 12 sati prilikom izlaska iz Maroka, na graničnom prelazu Seuta, a njegova porodica i prijatelji od tada nisu mogli da s njim komuniciraju. U isto vrijeme, na istom graničnom prelazu, uhapšeno je još 50 “potencijalnih terorista“.

Mihail Šiler je Srbin po majci Milki Knežević, dok mu je otac Nijemac. Prema riječima njegovih prijatelja, Šiler se 2000. odrekao ljemačkog državljanstva i opredijelio samo za srpsko. Bavi se programiranjem, ima IT firmu koja već dvije godine posluje u Marakešu u Maroku.