latinica  ћирилица
23/11/2015 |  08:08 | Autor: TANЈUG

Novi predsjednik Argentine Maurisio Makri

Kandidat vladajuće Partije socijalne pravde i vladajuće koalicije Front za pobjedu Danijel Sjoli priznao je poraz na predsjedničkim izborima u Argentini, na kojima je pobjedu odnio opozicioni kandidat Maurisio Makri.
Pobjeda Mauricija Makrija na izborima u Argentini (Foto: 
twitter) -
Pobjeda Mauricija Makrija na izborima u Argentini (Foto: twitter)

- Voljom naroda, izabran je novi predsjednik - Maurisio Makri - rekao je Sjoli pristalicama. Sjoli je kazao da je telefonom čestitao Makriju na pobjedi.

Opozicioni kandidat iz konzervativne stranke Posvećenost promjeni, Maurisio Makri, pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Argentini, sa osvojenih 53,3 odsto glasova. Na osnovu 69 odsto prebrojanih glasova, Sjoli je osvojio 46,7 odsto. Ovim je, kako je navela agencija AFP, okončana 12 - godišnja vladavina ljevičarske vlade.

U Argentini je prvi put u istoriji u nedjelju bio održan drugi krug izbora, jer prošlog mjeseca nijedan od kandidata nije osvojio potreban broj glasova. U prvom krugu, Sjoli je osvojio 36,72 odsto glasova, dok je Makri dobio iznenađujućih 34,46 odsto glasova birača. Na trećem mjestu je bio nekadašnji generalni sekretar Vlade a sada njen kritičar i kandidat opozicionog Fronta za reforme, Serhio Masa, sa 21,32 odsto glasova birača.

Za pobjedu u prvom krugu trebalo je osvojiti više od 45 odsto glasova, ili 40 odsto, a da razlika u glasovima od drugoplasiranog kandidata bude najmanje 10 odsto.