latinica  ћирилица
23/11/2015 |  08:32 ⇒ 08:56 | Autor: TANЈUG

Šta Srbija očekuje od Samitu u Kini

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Narodnoj Republici Kini od 24. do 27. novembra, gdje će se sastati sa najvišim zvaničnicima i predstavnicima vodećih kompanija.
Aleksandar Vučić (foto: HRT/Screenshot) -
Aleksandar Vučić (foto: HRT/Screenshot)

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Narodnoj Republici Kini od 24. do 27. novembra, gdje će se sastati sa najvišim zvaničnicima i predstavnicima vodećih kompanija.

Tokom boravka u Kini, premijer Vučić učestvovaće na 4. samitu šefova vlada 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Posjetu Kini premijer Vučić započeće učešćem na 5.ekonomskom i trgovinskom forumu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u gradu Sudžou, tokom kojeg će se sastati sa šefovima vlada učesnica foruma.

Drugog dana posjete predviđeno je da premijer Vučić u Sudžou prisustvuje ceremoniji potpisivanja Okvirnog sporazuma o modernizaciji i rekonstrukciji mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije.

Istoga dana u Pekingu, srpski premijer imaće niz susreta sa predstavnicima mnogobrojnih kineskih kompanija.

Po završetku samita šefova vlada Centralne i Istočne Evrope, u četvrtak, 26. novembra, premijer Vučić će nastaviti bilateralnu posjetu Kini tokom koje će se sastati sa predsjednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Li Kećiangom.

Šta očekuje Srbiju na Samitu u Kini

Pod sloganom "Nova perspektiva", u kineskom gradu Sudžou održava se četvrti Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. I Kina i srpska strana očekuju mnogo od samita. Iz Vlade najavljuju potpisivanje sporazuma o izvozu junećeg mesa, a biće potpisani i ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd–Budimpešta i Memorandum o razumevanju u vezi sa smederevskom Železarom.

Јoš je 2013. godine, na samitu u Bukureštu, kineski premijer rekao da su prehrambeni i poljoprivredni proizvodi iz ovog dela Evrope dobrodošli na tržište Kine. U ovoj godini imamo povećanu razmenu sa Kinom, ali u disrazmeri. Prošle godine iz te zemlje uvezli smo robu vrednu 1,7 milijardi dolara, dok je izvoz Srbije 14,5 miliona.

"Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi su dobrodošli, s tim što imamo neke probleme da riješimo, naročito kada je riječ o standardima i sertifikatima koji se tiču na primjer mlijeka i mliječnih proizvoda", kaže Veljko Јovanović iz Privredne komore Srbije.

Znatan dio kineske robe stiže u grčku luku Pirej i odatle ide ka Centralnoj i Istočnoj Evropi. Otuda značaj modernizovanja pruge Beograd–Budimpešta. Predstavnici Mađarske i Kine su u Pekingu parafirali sporazum koji otvara put ka obnovi ove pruge.

"Sve zemlje na ovim prostorima su vrlo zainteresovane za izgradnju te pruge, ali mislim da je i Kina vrlo zainteresovana, iz svojih razloga naravno. Pre svega zbog prodora na tržište EU i ovog dijela Evrope", rekao je profesor Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Pošto se upoznala sa stanjem u smederevskoj Železari, kineska kompanija "Hebej ajron end stil" potpisaće memorandum o razumijevanju sa Srbijom.

"Ovo je za sada memorandum o razumijevanju kojim se pokazuje da su obe strane spremne da uđu u dalje pregovore, sve ostalo biće rezultat pregovora koje mi sa nestrpljenjem očekujemo", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

I iz oblasti energetike očekuje se potpisivanje jednog sporazuma, a iz Vlade najavljuju početak realizacije potpisanog.

"Potpisaćemo sporazum sa kineskom kompanijom koja u Srbiji želi da radi na izgradnji elektrane koja bi kao gorivo koristila otpad. Ono što je izuzetno važno jeste to što smo sve završili i očekujemo početak izgradnje nove elektrane u Kostolcu", rekao je Antić.

Iako je kineski privredni rast blago opao, tamošnji lideri najavljuju ubrzanje i traženje novih izvora rasta.

"Kina ima interesa da investira u ovom dijelu Evrope, ali mislim da Kina za razliku od ostalih kompanija iz visoko razvijenih zemalja kada dođe na neko područje, ona ne dođe za jedan projekat i neko kratko vrijeme", rekao je Savić.

U kineskom gradu Sudžou biće potpisan i sporazum o ekonomskom pojasu puta svile. Drugi dio boravka u Kini čini bilateralna posjeta i razgovori delegacije Vlade sa predsjednikom i premijerom te zemlje.