latinica  ћирилица
23/11/2015 |  08:42 | Autor: B92

Turska: "Kurdski Obama" preživio pokušaj atentata

Prokudski opozicioni lider Selahatin Demirtaš preživio je pokušaj atentata u nedielju popodne, saopštila je njegova Narodna demokratska partija.
Selahatin Demirtaš (Foto: hurhaber.com) -
Selahatin Demirtaš (Foto: hurhaber.com)

Incident se dogodio u turskom gradu Dijarbakir na jugoistoku države, većinski naseljenim kurdskim stanovništvom.

Kako je navedeno iz Narodne demokratske partije, automobil kojim se kretao Demirtaš pogođen je metkom, ali on nije prošao do unutrašnjosti vozila jer je zadnje vjetrobransko staklo blindirano.

“Smrt je božja komanda“, napisao je Demirtaš na svom Tviter profilu.

Bivši advokat koga turski mediji nazivaju "kurdskim Obamom" pažnju javnosti je skrenuo učešćem na posljednjim presjedničkim izborima, kada je osvojio 13 odsto glasova.

Demirtaš se smatra jedinim turskim političarem koji može da parira retoričkim vještinama predsjednika Turske Redžepa Tajipa Ergogana, a za svega godinu dana je uspio da pridobije gotovo 5 odsto podrške, s obzirom na to da je na predsjedničkim izborima 2014. godine osvojio manje od dvocifrenog broja glasova.

Zanimljiva priča stoji iza početka njegovog angažovanja, naime kao 15-godišnjak je prisustvovao sahrani političara za koga se sumnja da su ga ubile policijske snage u gradu Dijarbakiru, kurdskoj prijestonici.

“Tada sam naučio šta znači biti Kurd“, rekao je Demirtaš, objašnjavajući da je na sahrani stradalo još osmoro ljudi, kada je nepoznati napadač otvorio vatru.

Njegov brat Nuretin je bio u zatvoru nekoliko godina pod optužbom da je bio član Radničke partije Kurdistana, a trenutno se nalazi u planinama Kandil u sjevernom Iraku gdje je baza te pobunjeničke grupe.