latinica  ћирилица
23/11/2015 |  08:56 | Autor: SRNA

Petrić: Na lokalnim izborima cenzus sa tri na pet odsto

Predsjedavajući Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Branko Petrić izjavio je da će najvjerovatnije na sljedećim lokalnim izborima cenzus biti povećan sa tri na pet odsto, te da postoji mogućnost uvođenja poluzatvorenih lista.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Petrić je istakao da bi se time otklonili problemi u vezi sa zastupljenošću žena, ali i radom biračkih odbora i inženjeringom.

On je rekao za "Nezavisne novine" da očekuje da će Interresorna radna grupa do kraja februara parlamentu BiH predložiti izmjene zakona, te da odgađanja izbora vjerovatno neće biti, s obzirom na prekomplikovanu proceduru koja podrazumijeva izmjene entitetskih ustava, zakona, statuta opština i gradova, te ustava kantona.

"Mnogo se vode rasprave o cenzusu i postoji velika vjerovatnoća da cenzus sa tri odsto bude podignut bar na pet. Da bi se osvojio lični mandat, moguće je da unutarstranački cenzus bude povećan sa pet na deset odsto, a kada je riječ o vlasništvu mandata, velika je vjerovatnoća da će stanje ostati kao i sada jer je u svim zemljama Savjeta Evrope tako, osim u Bjelorusiji", naveo je Petrić.

On je dodao da postoji mogućnost đelimičnog zatvaranja izbornih lista, čime bi se riješili problemi rodne zastupljenosti i problemi unutarstranačkog inženjeringa izbornih rezultata nakon zatvaranja biračkih odbora.

"Birački odbori su najslabija karika u dijelu u kome se pod njihovim rukovodstvom i dozvolom nakon završetka izbora u okviru lista za pojedine kandidate vrši inženjering", upozorio je Petrić.

Prema njegovom mišljenju, opšta politička volja za izmjenu izbornog zakonodavstva postoji, ali niko nije definisao zadatak, odnosno dubinu i širinu izmjena.

"Izbornim zakonom BiH nije moguće mijenjati nešto što bi bilo suprotno ustavima entiteta. Imamo situaciju da prošli opšti izbori nisu do kraja sprovedeni, nije do kraja formiran jedan dom parlamenta Federacije BiH, zato što je to tako propisano u nametnutom Ustavu ovog entiteta i mi nemamo mogućnost da Izbornim zakonom to promijenimo", rekao je Petrić.