latinica  ћирилица
23/11/2015 |  09:59 ⇒ 10:29 | Autor: Agencije

Kameron: Britanija mora da se uključi u udare u Siriji

Francuski predsjednik Fransoa Oland i britanski premijer Dejvid Kameron posjetili su koncertnu halu "Bataklan" u Parizu, gdje se 13. novembra desio najveći masakr u napadima u kojima je ubijeno 130 osoba.
Oland i Kameron (foto: Twitter @David_Cameron) -
Oland i Kameron (foto: Twitter @David_Cameron)

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da Britanija treba da, uz Francusku i ostale partnere, vrši vojne udare u Siriji iz vazduha u sklopu napora za poraz "Islamske države".

"Kasnije tokom sedmice u Parlamentu ću iznijeti sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv `Islamske države`", rekao je Kameron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom.

Kameron je istakao da podržava postupke koje je Oland preduzeo u borbi protiv "Islamske države" u Siriji i izrazio "duboko uvjerenje" da Britanija treba da učini isto.

Britanski premijer je naglasio da će pojačati napore za razmjenu obavještajnih podataka sa Francuskom i ostalim evropskim partnerima.

Oland je najavio da Francuska planira da pojača udare iz vazduha na mete "Islamske države" u Siriji i da će se u akciju uključiti nosač aviona "Šarl de Gol".

On je dodao da će Francuska i dalje pokušavati da pronađe političko rješenje u Siriji, ali da sirijski predsjednik bašar al Asad ne može imati ulogu u budućnosti te zemlje.

Oland će tokom sedmice otputovati u Vašington i Moskvu.