latinica  ћирилица
23/11/2015 |  12:17 ⇒ 12:44 | Autor: Agencije

Rukovodeći kadrovi u OBA s blagoslovom SAD

Pripadnika Obavještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine Zlatana Humu, koji je aktivirao eksplozivnu napravu u blizini automobila generala OS BiH Ante Јeleča, vjerovatno čeka otkaz.
Obavještajno - sigurnosna agencija BiH - Foto: ilustracija
Obavještajno - sigurnosna agencija BiHFoto: ilustracija

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona utvdilo je da je Zlatan Humo (24) iz automobila u pokretu, u tunelu Salakovac kod Mostara, u petak naveče bacio pirotehničku napravu koja je eksplodirala pored automobila u kojemu je bio načelnik Štaba oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Јeleč.

Tužilac Maja Čišić izjavila je da se slučaj za sada tretira kao izazivanje opšte opasnosti.

"Humo nije imao namjeru da izvrši atentat na generala i ugrozi njegov život, ali ga je ugrozio", rekla je tužilac ističući kako je riječ o opasnom postupku koji je mogao dovesti do tragičnih posljedica.

Zašto je Humo bacio napravu, a otkud mu uopšte takva pomisao za sada nije jasno i to bi istraga trebalo da otkrije.  Novi direktor OBA kaže da će to Humu koštati posla.

"Mi smo već pokrenuli postupak unutar OBA", potvrdio je  Osman Memhedagić navodeći da je prvi korak suspenziju uz oduzimanje službene značke i udaljenje s posla .

"Vjerojatno će sve biti okvalifikovano kao teška povreda dužnosti, koja predviđa raskid radnog odnosa", kazao je Mehmedagić ističući kako za zaposlene u OBA moraju važiti isti zakoni kao i za sve druge građane. Priznao je da su zapošljavanje i rad s mladim kadrovima te agencije tek "dio dubljeg problema".

Odabir kadrova u obavještajnim agencijama

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH sastavni je dio projekta reforme bezbjednosnog sektora u BiH, koji je proveden 2004. godine uz direktno angažovanje međunarodne zajednice. Do tada su u BiH postojale odvojene, često suparničke entitetske obavještajne agencije koje su bile pod političkim uticajima stranaka na vlasti.

Cilj uspostave OBA bio je stvoriti profesionalnu i depolitizovanu službu, a cijeli taj projekt direktno je nadzirala američka vlada.
Direktor CIA  DŽon Brenan posebnim je pismom u aprilu ove godine tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića podsjetio kako su SAD trajno zainteresirane za to i daje Vašingtonu izuzetno važno da vidi ko će na čelu OBA zamijeniti Almira DŽuvu, koji je tu agenciju vodio od njenog osnivanja.

DŽuvo je radeći ovaj posao ostao po strani, uz rijetke istupe u javnosti od kojih je najviše pažnje izazvao onaj u kojem je još 2010. godine rekao da u BiH postoji više od tri hiljade lica sklonih islamskom radikalizmu koja su potencijalna bezbjednosna prijetnja. "Da znate ono šta ja znam niko od vas ne bi mirno spavao",  rekao je DŽuvo izvještavajući  parlamentarce o bezbjednosnom stanju u zemlji.

DŽuvu je prošlog sedmice Predsjedništvo BiH imenovalo za novog ambasadora pri NATO-u i sada čeka saglasnost Brisela, a odlukom Savjeta ministara na mjestu direktora  OBA-e zamijenio ga je dugogodišnji direktor Odjeljenja za tajni nadzor i dokumentovanje Osman Mehmedagić, za čijeg je zamjenika  postavljen dosadašnji šef područne kancelarije u Banjaluci Trifko Buha.

Ova su imenovanja direktan rezultat političko-nacionalnih kadrovskih kombinatorika pa je Mehmedagić kandidat u ime Stranke demokratske akcije, dok je Buha napredovao kao kadar kojega protežira Srpska demokratska stranka.

Mehmedagićevo imenovanje odmah je izazvalo reakcije i to uglavnom iz Banje Luke, odakle su insistirali na činjenici da je on tokom rata bio lično obezbjeđenje, a potom i šef obezbjeđenja predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, koji je, tvrdi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, "kontrolisao  sve obavještajne strukture", sugerišući da je on učestvovao u projektu dovođenja islamskih ratnika u BiH tokom rata u toj zemlji, pa se  protiv tog nasljeđa sada neće boriti.