latinica  ћирилица
23/11/2015 |  15:36 ⇒ 19:20 | Autor: RTRS

O rekonstrukciji Savjeta ministara 10- og decembra

Zvanično obrazloženje predlagač smjene DF-ovih kadrova Slavka Matanovića i Emira Suljagića, predsjedavajući Savjeta ministara Denis
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Iako najavljivana, rekonstrukcija Savjeta ministara neće se naći na dnevnom redu surašnje sjednice Predstavničkog doma bh parlamenta.

Zvanično obrazloženje – predlagač smjene DF-ovih kadrova Slavka Matanovića i Emira Suljagića, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić je na službenom putu u Kini, pa je Kolegijum odlučio da Predstavnički dom o ovom raspravlja 10-og decembra.

Zvizić u Kini, a zamjena DF-ovih kadrova SBB-ovim, najvjerovatnije Fahrudinom Radončićem i Bakirom Dautbašićem na čekanju do decembra.

- Što se tiče nas iz HDZ-a, apsolutno podržavamo ovu promjenu u Savjetu ministara i bili smo spremni i sutra da razgovaramo, istakao je Nikola Lovrinović, HDZ.

A kada i dođe na dnevni red o rekonstrukciji će odlučiti matematika većine. Pa stoga i spekulacije ima li dovoljno ruku "za" nisu nikakva novost.

- Naravno da ima. Postoji parlamentarna većina i sasvim je sigurno da ima dovoljno ruku da se izglasa i smjena postojećih ministara, odnosno potvrđivanje smjene koju je praktično obavio predsjedavajući Savjeta ministara i imenovanje novih ministara, istakao je Šefik DŽaferović, SDA.

DŽaferović ističe i da je jasan stav SDA da se rekonstrukcija podrži. Nada se i jedinstvu Kluba ove stranke, kojeg izgleda neće biti.

- Stav mene poslanika u Parlamentarnoj skupštini, Predstavničkom domu će biti da neću podržati smjenu, naglasio je
Salko Sokolović, SDA.

Kako će glasati stranke iz Srpske u većini na bh nivou – još se jasno ne izjašnjavaju. Očekuju da do sjednice u decembru razgovaraju sa partnerima iz Federacije.

- Znači ostaje naš stav. Mi mislimo da je ministar iz DF-a dobro radio svoj posao, ali uvažavamo i zahtjeve partnera, većinskih partnera iz Federacije, njihove interese, naglasio je Mladen Bosić, SDS.

Kako će se ponašati prilikom glasanja ne otkrivaju ni u SNSD-u. Ali ističu da zbog neefikasnosti, neadekvatne saradnje sa entitetskim vladama, prije svega sa Vladom Republike Srpske, i ekspozea Denisa Zvizdića kojim se promoviše daljnja centralizacija BiH, što je podržala matematički okupljena većina, Savjet ministara nema podršku SNSD-a.

- Zbog takvog ekspozea Denisa Zvizdića, zbog prepoznatih politika članica Savjeta ministara potpuno je jasan stav SNSD-a da Savjet ministara BiH nema našu podršku zbog još jednom kažem politika koje su prezentovane javnosti, rekao je Staša Košarac, SNSD.

Za smjenu DF-ovih i imenovanje SBB-ovih kadrova, kako je danas potvrđeno, biće potrebne dvije sjednice Predstavničkog doma zbog proceduralnih razloga.