latinica  ћирилица
23/11/2015 |  16:44 | Autor: SRNA

Srbija: Državno poljoprivredno zemljište neiskorišćeno

U Srbiji se gotovo 600.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta ne koristi ili se to čini na nedozvoljen način, izjavila je srpski ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.
Oranica - Foto: RTRS
OranicaFoto: RTRS

- Ako imamo u vidu da je prosječna cijena zakupa 189 evra po hektaru, lako je zaključiti da država gubi više od 110 miliona evra godišnje po ovom osnovu, a prije svega poljoprivreda Srbij - rekla je ona.

Ona je istakla da Ministarstvo predloženim izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu želi da onemogući da se taj državni resurs koristi na neodgovoran način, prenijeli su beogradski mediji.

- Nećemo dozvoliti da od njega koristi imaju pojedinci, određene lokalne samouprave i neki koji su navikli da iz godine u godinu samo oni, iz samo njima znanih razloga, imaju tu privileguju - rekla je Boškovićeva.

Ona je navela da su Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine odlučni da se uspostavi red u zemljišnoj politici.

- Želimo da zemljište koje je državna svojina i koje je dobro svih građana bude iskorišćeno u skladu sa interesima građana, a prije svega sa interesima poljoprivrednika - rekla je Boškovićeva.