latinica  ћирилица
23/11/2015 |  16:49 | Autor: sputniknews.com

Kada će Bilt progovoriti o Ukrajini kao što danas priča o BiH?

Karl Bilt konačno je iskreno progovorio o umješanosti SAD u rat u BiH, može li se očekivati da na isti način u nekom budućem vremenu progovori i o umješanosti SAD u ukrajinsku krizu?

Da Amerikanci nisu izvršili pritisak na Aliju Izetbegovića da povuče potpis sa Kutiljerovog plana za Bosnu i Hercegovinu, trogodišnji građanski rat u toj balkanskoj zemlji mogao bi da bude izbjegnut, tvrdi švedski političar Karl Bilt.

Bilt, svojevremeno duboko umješan u jugoslovensku krizu, danas je aktivan kao član međunarodnog savjetodavnog tima predsjednika Ukrajine, države u kojoj takođe traje građanski oružani sukob, i koji bi takođe bio izbjegnut da nije bilo američkog miješanja, o čemu bi takođe mogao da svjedoči. Međutim, Bilt vjerovatno čeka da prođe četvrt vijeka da bi progovorio o Ukrajini kao što danas govori o BiH.

Analitičar Dragomir Anđelković očekuje da se o Ukrajini i američkom miješanju u unutrašnja pitanja te zemlje progovori i ranije, za pet ili deset godina, kada ćemo moći da čujemo neki iskreni iskaz Karla Bilta ili nekog drugog. Matrica zapadne politike je takva, tvrdi Anđelković, da zapadni centri moći izazivaju ratove i razne podlosti koji dovode do krvoprolića, čega smo mi na Balkanu bili svjedoci.

“Ljudi koji su u tome učestvovali, koji su odrađivali prljave poslove, kada prođe neko vrijeme, da bi kupili amnestiju pred istorijom ili zadovoljili sopstvenu savijest, priznaju o kakvim prljavim poslovima se radilo. Čuli smo nedavno Tonija Blera u kakvim je prljavim poslovima učestvovao radi američke agresivne politike na Bliskom istoku, sada čujemo Karla Bilta šta priča o BiH. Nesumnjivo, sutra će biti jasno da je Zapad namjerno izazvao rat u Ukrajini kako bi djelovao protiv Rusije, a oni koji su sluge i nosioci takve politike počeće da se posipaju pepelom zbog nedjela u kojima danas učestvuju“, kaže Anđelković.

Na površini i u dubini zapadne politike, prema Anđelkovićevim riječima, dominiraju dvostruki aršini i dvostruki moral.

Sa jedne strane, pošteno je i potpuno tačno svjedočenje Karla Bilta o dešavanjima u BiH, smatra glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović. Njegovo svjedočenje o odgovornosti SAD u spriječavanju postizanja dogovora među narodima u BiH prije nego što se odigrao krvavi sukob već je poznato javnosti i političkim strukturama i na našem prostoru, i u svijetu, ali ono, prema Vukadinovićevim riječima ipak zaslužuje pohvalu.

Nameće se pitanje, kaže Vukadinović, da li ćemo za deset, petnaest ili dvadeset godina slušati njegovo slično svjedočenje u vezi sa ukrajinskom krizom, u koju je Bilt isto tako duboko involviran.

Vukadinović navodi da Bilt nije jedini svjedok nepodopština koje su se dešavale tokom rata u BiH, pored njega o tome su svjedočili i generali Mekenzi i Rouz, pa i tadašnji specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Јasuši Akaši. Zajednički imenitelj svim ovim svjedočenjima je da je, različitim metodima političke i medijske manipulacije za sukobe okrivljavana jedna strana, dok je druga za svoje postupke bila amnestirana i nagrađivana.

Biltova navala iskrenosti zakasnila je u odnosu na ostale aktere jugoslovenske krize, ali za Vukadinovića je važna matrica po kojoj oni funkcionišu.

“Da li se radi o tome da proradi savjest, ili se promijeni interes, ili da stvar više ne bude važna, ovakve izjave i svjedočenja nam pomažu da sklopimo kockice o onome što se zaista dešavalo na prostoru bivše Јugoslavije devedesetih godina, kao što možemo pretpostaviti da će slične izjave, ne samo Karla Bilta, pomoći da razumemo šta se prošle i ove godine dešavalo u Kijevu i Ukrajini“, zaključuje Vukadinović.

Svjedočenja poput Biltovog sigurno imaju istorijsku vrijednost. Međutim, za ljude koji su preživjeli sankcije, bombardovanje, progone i satanizaciju zapadnih medija, naknadna svjedočenja malo znače jer ne donose ništa. Ni u jednom od tih svjedočenja nema onoga osnovnog kajanja za počinjena djela.

Niko se od svjedoka kojima je naknadno proradila savjest nije izvinio zbog učestvovanja u organizovanoj kampanji protiv jednog naroda. Zato svjedočenja bez prihvatanja odgovornosti ili krivice za učinjeno, za obične građane imaju malu vrijednost.