latinica  ћирилица
23/11/2015 |  18:03 | Autor: SRNA

MIP Rusije: Pitanje zatvaranja OHR-a treba što prije riješiti

U saopštenju objavljenom povodom 20 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma navodi se da protektorski pristupi OHR-a, koji su izgubili svoju aktuelnost, sprečavaju lokalnu inicijativu i harmoničan razvoj BiH u cjelini, objavljeno je iz ruske Ambasade u BiH.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske federacije  (Foto: RIA Novosti / Maksim Blinov) -
Ministarstvo inostranih poslova Ruske federacije (Foto: RIA Novosti / Maksim Blinov)

Rusija je, kako se navodi, spremna da i dalje sveobuhvatno pomaže sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je sačuvao značajan pozitivan potencijal, kao i da promoviše konstruktivnu saradnju sa BiH.

Iskustvo mirovnog procesa u BiH, kako ističu iz ruskog MIP-a, nedvosmisleno potvrđuje da stabilizacija može biti efikasna samo pod uslovom da sve angažovane strane imaju težnju ka konstruktivnom radu, definisanju i realizaciji zajedničkih interesa.

U saopštenju se ukazuje da glavni uslov za jačanje uzajamnog povjerenja među narodima koji žive u BiH jeste filozofija partnerstva, koja je zasnovana u Dejtonskom mirovnom sporazumu kao jedini put za savlađivanje međunacionalnih i međuvjerskih neslaganja i konsolidaciju društva.

Ruska Federacija se, kako je saopšteno, čvrsto zalaže za predaju pune odgovornosti građanima za sve šta se dešava u BiH.

"U Moskvi su ubijeđeni da sva strukturalna i druga preuređenja moraju biti rezultat svjesnog izbora strana u BiH i da se oni sprovode striktno na osnovu principa konsenzusa predviđenog Dejtonom. Pokušaji nametanja spolja vještačkih recepat reformisanja su kontproduktivni", navodi se u saopštenju.

Iz ruskog MIP-a ističu da je teško procijeniti značaj kompleksnih sporazuma postignutih 1995. godine u Dejtonu.

"Zahvaljujući njihovom kontinuiranom sprovođenju uspjelo se, ne samo zaustavljanje `vruće` faze konflikta u BiH, već i postizanje osjetljivih rezultata u postkriznom obnavljanju i razvoju decentralizovane BiH i dva njena entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH", navodi se u saopštenju.

Iz ruskog MIP-a napominju da je obezbijeđen povratak više od milion izbjeglica i raseljenih lica u prijeratna mjesta prebivališta, da su modernizovani ključni objekti transportne i socijalne infrastrukture, sprovedene ekonomske, kao i reforme u oblastima odbrane, bezbjednosti i mnogim drugim.

"BiH uspješno vodi svoju spoljnu politiku, a 2010-2011. godine uzimala je aktivno učešće u djelatnosti Savjeta bezbjednosti UN u svojstvu njegovog nestalnog člana. Prije nekoliko dana se završilo predsjedavanje u Odboru ministara Savjeta Evrope, koje je obavljeno na profesionalan i uravnotežen način, što je visoko ocijenjeno od svih država članica Savjeta Evrope", navodi se u saopštenju.