latinica  ћирилица
23/11/2015 |  18:08 | Autor: SRNA

Krivokapić pozvao lidere političkih stranaka na dijalog

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić pozvao je predsjednike političkih stranaka koje imaju poslanike u parlamentu na dijalog, čiji su cilj opšteprihvatljiva rješenja u funkciji izgradnje povjerenja i ostvarivanja nespornosti rezultata sljedećih parlamentarnih izbora.
Ranko Krivokapić (foto:www. nspm.rs) -
Ranko Krivokapić (foto:www. nspm.rs)

On je predsjednike parlamentarnih političkih subjekata pozivao na prvi sastanak 1. decembra.

Krivokapić je, kako se navodi u pismu upućenom liderima parlamentarnih stranaka, predložio da se u prvoj fazi dijaloga analiziraju zakonske izborne regulative i njihova potpuna primjena, kao i razmatranje drugih aspekata unapređenja izbornog procesa u svim oblastima koje utiču na izgradnju izbornog povjerenja.

Druga faza odnosi se na razmatranje pravno-političkog modela koji će obezbijediti primjenu dogovorenih rješenja.

Prema riječima Krivokapića, nivo i način daljeg dijaloga bio bi tema prvog susreta i pismom je samo data osnovna tematska podloga koja će se uobličiti prijedlozima predsjednika partija.

"Poslije obavljenih razgovora sa predstavnicima civilnog sektora, slobodan sam Vas obavijestiti i o njihovoj spremnosti da stručno doprinesu ovom parlamentarnom dijalogu, a time i dodatnom rastu povjerenja u njegov rezultat", poručio je Krivokapić.

On je naveo da se Crna Gora nalazi pred izazovom rješavanja političke krize koja je dominantno uslovljena nedostatkom povjerenja u mogućnost organizovanja poštenih i slobodnih izbora, kao i nepovjerenja u institucije koje su nadležne da taj proces sprovedu i obezbijede.

"Bez obzira na sve političke razlike među političkim subjektima, vjerujem da ćemo se svi saglasiti oko dijagnoze trenutnog političkog stanja kojeg karakteriše opšta atmosfera nepovjerenja", smatra Krivokapić.

Prema njegovim riječima, nepovjerenje prijeti da ugrozi mnoga vrijedna zajednička dostignuća parlamentarne demokratije u Crnoj Gori.

On je na dijalog pozvao predsjednike Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, Bošnjačke stranke Rafeta Husovića, Liberalne partije Andriju Popovića, Socijalističke narodne partije Srđana Milića, Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića I Nove srpske demokratije Andriju Mandića.

Krivokapić je pismo uputio i potpredsjedniku Socijaldemokratske pratije Rašku Konjeviću, lideru Pokreta za promjene Nebojši Medojeviću, predsjedniku Demokratske narodne partije Milanu Kneževiću i predsjedniku Radničke partije Јanku Vučiniću.

Poziv je upućen i liderima Demosa, Građanskog poreta URA, Demokratskoj Crnoj Gori, "Forci", Albanskoj alternativi i Hrvatskoj građanskoj inicijativi.