latinica  ћирилица
23/11/2015 |  19:09 | Autor: SRNA

C. Gora: 15.000 dozvola za rad stranaca

Crnogorsko Ministarstvo rada i socijalnog staranja predložilo je godišnju kvotu od 14.790 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u narednoj godini i 3.000 dozvola koje će biti na raspolaganju za kapitalne projekte od značaja za Crnu Goru.
Crna Gora (arhiv) -
Crna Gora (arhiv)

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević rekla je da je kvota predložena na osnovu broja kada je bila najbolja turistička sezona, odnosno 14.600, a naknadno su prihvaćene sugestije pojedinih ministarstava pa je ukupna kvota povećana.

- Imamo i 3.000 dozvola za kapitalne projekte koji ne ulaze u kvotu, što su projekti od značaja za Crnu Goru koji će se od naredne godine raditi - navela je Kovačevićeva na sjednici Socijalnog savjeta na kojoj je razmatran Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u narednoj godini.

Prema njenim riječima, postoji potreba da se nekoliko članova Zakona o strancima izmijeni i dopuni do kraja godine, imajući u vidu da se moraju brisati dva člana da bi kvote po zanimanjima mogle startovati od 1. januara naredne godine.

Kovačevićeva je rekla da je bila obaveza po zakonu da Vlada donese kvotu, na šta su svi dali saglasnost, ali to ne znači da Vlada ne može da ih izmijeni, ako bude potrebe.