latinica  ћирилица
23/11/2015 |  20:52 | Autor: B92

Politika SAD na Bliskom istoku prijetnja za Rusiju

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei izjavio je da politika SAD na Bliskom Istoku predstavlja prijetnju i po Iran i po Rusiju.

On je to izjavio na sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Amerikanci kuju dugoročnu zavjeru i pokušavaju da uspostave kontrolu nad Sirijom, a potom i nad čitavim regionom.To je prijetnja po sve zemlje, a naročito po Rusiju i Iran", istakao je Hamnei, kako je navedeno na njegovom sajtu, na sastanku sa Putinom na marginama Samita zemalja izvoznica gasa u Teheranu, prenio je Rojters.

SAD, kako je dodao, sada pokušavaju da ostvare svoje promašene vojne ciljeve u Siriji političkim sredstvima.

Hamnei je pohvalio Putina za "neutralisanje zavjera Vašingtona" i ocijenio da bi ekonomski odnosi Rusije i Irana mogli da se "razviju iznad trenutnog nivoa".

Ruski predsjednik je u razgovoru sa Hamneijem rekao da će vazdušni udari Rusije u Siriji trajati dok god to bude potrebno kako bi se kaznili krivci za napad na ruski putnički avion iznad Egipta prošlog mjeseca, u kojem je poginulo 224 ljudi.

Na sastanku u Beču poslije pogubnih napada u Parizu i Bejrutu, svjetske sile među kojima su Rusija, SAD i zemlje iz Evrope i sa Bliskog Istoka saglasile su se u vezi sa političkim procesom u Siriji koji bi doveo do izbora u roku od dvije godine, ali i dalje postoje razlike u stavovima o ključnim pitanjima kao što je sudbina sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, podsjeća britanska agencija.

Portparol Kremlja je rekao da su se Putin i Hamnei složili da globalne sile ne bi trebalo da nameću svoju političku volju Siriji, prenijela je agencija Interfaks.

Putin, koji u Iranu boravi u svojoj prvoj posjeti toj zemlji od 2007. godine, poklonio je Hamneiju staro izdanj Kurana, navodi se na vebsajtu iranskog vrhovnog vođe.

Ruski predsjednik je, takođe, Iranu danas ublažio zabranu izvoza nuklearne opreme i tehnologije, a istovremeno je iranski ambasador u Rusiji izjavio da je Moskva počela da snabdjeva Teheran protivraketnim sistemom S-300.

Teheran i Moskva su pojačali saradnju nakon što je u julu postignut značajan nuklearni sporazum između Irana i šest svjetskih sila, uključujući Rusiju i SAD, podsjeća britanska agencija.

Rusija i Iran preduzimaju zajedničku vojnu akciju u znak podrške Asadu, a uz podršku ruskih vazdušnih napada, stotine iranskih vojnika je od kraja septembra stiglo u Siriju da bi uzelo učešće u velikoj kopnenoj ofanzivi koja je planirana u zapadnoj i sjeverozapadnoj Siriji, što je njihovo najobimnije raspoređivanje u toj zemlji do sada.