latinica  ћирилица
23/11/2015 |  22:01 | Autor: SRNA

Britanija će povećati vojne rashode radi borbe protiv IS

Britanija će povećati rashode na polju odbrane kako bi suzbila rastuću prijetnju koja dolazi od islamskih militantnih boraca, izjavio je danas britanski premijer Dejvid Kameron.

On je, takođe, naglasio potrebu za formiranjem snaga za brzo reagovanje poslije prošlonedjeljnih napada u Parizu.

"Kao što nas ubice na ulicama Pariza podsjećaju tako otvoreno, Islamska država nije nekakav daleki problem hiljadama kilometara udaljen, već je direktna prijetnja po domaću i stranu bezbjednost", rekao je Kameron članovima britanskog parlamenta, a prenio Rojters.

Nakon posjete Parizu, gdje je obećao britansku podršku Francuskoj poslije napada u kojima je 13. novembra ubijeno 130 ljudi, Kameron je objelodanio planove Londona o povećanju vojnih troškova za 12 milijardi funti - na ukupno 178 milijardi funti, tokom narednih 10 godina, u okviru petogodišnjeg plana njegove vlade za odbranu i bezbjednost.

Međutim, novi plan, koji predviđa kupovinu osam ratnih brodova BAE i devet mornaričkih patrolnih aviona "boing", podrazumjevaju i da Britanija smanji broj članova civilnog osoblja u Ministarstvu odbrane za 30 odsto kako bi vladin budžet ostao u ravnoteži.

Prema revidiranom planu čije je detalje Kameron iznio, predviđena su veća finansijska sredstva za obavještajne službe i budžet za pružanje podrške ugroženim državama.

"Ova ulaganja su akt zastupanja našeg jasnog interesa da obezbjedimo svoj budući prosperitet i sigurnost", objasnio je britanski premijer.

Revizijom plana o vojnim troškovima, Britanija namerava i da, u svijetlu učestalih pretnji terorističkim napadima, u stanje pripravnosti stavi 10.000 članova vojnog osoblja, navodi britanska agencija.

Kameron je najavio da će Britanija, između ostalog, oformiti dvije brzo rasporedive 5.000-člane "udarne brigade" do 2025. godine, kao i da će kupiti najmanje 13 novih fregata za Kraljevsku mornaricu, a investiraće i u nove izviđačke bespilotne letjelice.