latinica  ћирилица
24/11/2015 |  08:46 ⇒ 09:40 | Autor: TANЈUG

Vučić posjetio Industrijski park Sudžou i fabriku autobusa

Premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas trodnevnu posjetu Kini obilaskom Industrijskog parka u gradu Sudžou i posjeti fabrici autobusa Hajger.
Aleksandar Vučić na samitu u kineskom Sudžou - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić na samitu u kineskom SudžouFoto: TANЈUG

Sudžou industrijski park osnovan je 26. februara 1994. godine, kada su Kina i Singapur potpisali sporazum o zajedničkom razvoju ove administrativne regije.

Ideja za uspostavljanje ove saradnje bila je prenos pozitivnih iskustava ekonomskog razvoja Singapura, prije svega kroz ekspertizu urbanog planiranja i korišćenja softverskih tehnologija.

Administrativni odbor industrijskog parka Sudžou (SIPAC) bio je glavni kineski organ koji reguliše park, uključujući sva administrativna pitanja kao što su regulacija resursa, odobrenja, dozvole, kao i biznis usluge i koordinacija sa srodnim vladinim odjeljenjima ili agencijama na različitim nivoima.

Takođe, bio je odgovoran za odobravanje investicionih projekata, planiranje i regulisanje korišćenja zemljišta, razvoj izgradnje, tokove saobraćaja, kao i zaštitu životne sredine.

Čitava regija obuhvata ukupnu površinu od 288 kvadratnih kilometara, od čega oblast kinesko-singapurske saradnje pokriva 80 kvadartnih kilometara sa populacijom lokalnog stanovništva od 1,2 miliona, navedeno je u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijma.

Zajednički Savjet, predvođen kineskim potpredsjednikom Vlade i zamjenikom predsjednika Vlade Singapura, sastaje se svake godine kako bi se utvrdile smjernice razvoja industrijskog parka.

Najveći investitori prisutni u industrijskom parku su: Filips, Nokia, Isola, Samsung, Hitači, Fudžicu, Dajmler Krajsler, Hanivel, BP, ZF, Total, Danone, Micubiši, Carfure, Boš, BASF, DŽonson i DŽonson.

Priliv stranih direktnih investicija je dostigao oko 80 milijardi američkih dolara. BDP se kreće oko 30 milijardi američkih dolara na godišnjem nivou.

Do 2012. u industrijski park ulaganja je imalo više od 86 kompanija sa liste "Fortune 500". Najzastupljeniji sektori su: elektronika, mehaničko-elektronska integracija, farmacija, hemikalije, precizni inženjering i industrija novih materijala.

Njemačka pokrajina Baden-Virtemberg sprovela je studiju o mogućim sinergijama i potencijalnim poljima saradnje sa Sudžou industrijskim parkom, sa namerom da se iskoriste ogromni potencijali za saradnju.

Tokom popodneva premijer Vučić prisustvovaće Četvrtom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ), koji se održava u kongresnom centru Taihu u kineskom gradu Sudžou.