latinica  ћирилица
24/11/2015 |  11:55 | Autor: Agencije

Li: Pruga Beograd-Budimpešta za dvije godine

Počeo samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Kineski premijer Li Kećang najavio da će gradnja pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte početi do kraja godine, prenosi Sinhua.
Samit u kineskom gradu Sudžou (Foto: RTS / New China) -
Samit u kineskom gradu Sudžou (Foto: RTS / New China)

Premijer Kine je u uvodnom govoru na petom ekonomskom forumu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope rekao da će pruga između prestonica Srbije i Mađarske biti završena za dvije godine.

Prema njegovim riječima, novom prugom će se putovati između Beograda i Budimpešte više nego dvostruko brže.

Obraćajući se učesnicima Samita, Li je rekao da je Kina na putu da ove godine ostvari ciljani ekonomski rast od sedam odsto. Dodao je da privreda trpi prilagođavanja kako bi se postigao održivi srednjeročni i dugoročni rast.

Rojters navodi da Kina istražuje mogućnosti za uspostavljanje multilateralne finansijske institucije sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, kao i zajedničkog fonda u kojem bi valute bile izražene u juanima.

Učesnicima se obratio i mađarski premijer Viktor Orban, koji je samit iskoristio kao priliku da apeluje na kineske lidere da podrže napore EU u borbi protiv terorizma poslije smrtonosnih terorističkih napada u Parizu.

Trodnevnu posjetu Kini premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je jutros obilaskom Industrijskog parka u gradu Sudžou i posjetom fabrici autobusa "Hajger".

Premijer je za RTS izjavio da je Samit velika prilika za Srbiju i da su kao zemlja počastvovani, a on dobio priliku da govori pred predsednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Li Kećangom.