latinica  ћирилица
24/11/2015 |  12:19 ⇒ 12:24 | Autor: Agencije

Salah Abdeslam pobjegao u Njemačku?

Salah Abdeslam, osumnjičen za napade u Parizu, terorista za kojim je raspisana potjernica i kojeg već danima pokušavaju uhvatiti policije Evrope navodno je pobjegao iz Belgije u Njemačku.

Bild piše da ga njemačka policija ganja na autoputu u blizini grada Ahena te da kontrolišu sva vozila.

Prema nekim medijima, Abdeslam je u nedjelju viđen u Liježu. Navodno je tada pobjegao policiji i krenuo autoputem prema Njemačkoj i uspio izbjeći policijske kontrole.

Međutim, belgijske vlasti nisu potvrdile te napise. Ipak, ukoliko u njima ima istine, to bi značilo da je Salah policiji pobjegao po drugi put. On i još dvojica muškaraca viđeni su i zaustavljeni dan nakon napada u Parizu,  u Francuskoj blizu granice s Belgijom. Tada su ga pustili jer još nije bio na listi osumnjičenih za napade.

Bild piše da specijalci stoje na granici Belgije i Njemačke u blizini Ahena. U nedjelju naveče, oko 23 sata, policija je Ahenu dobila informaciju od belgijske policije da je terorista viđen kako u BMV-u ide prema Njemačkoj. Bild piše da je nakon toga počela velika potjera. Autoput kod Ahena koja ima tri trake svedena je na samo jednu i policija zaustavlja i kontroliše sva vozila.

Njemačka antiteroristička jedinica juče je pročešljala prihvatilište za izbjeglice u Gangeltu, budući da su imali informaciju da se tamo skrivaju ljudi iz Pariza i Belgije koji bi mogli biti povezani s militantima. Prema trenutnim podacima, u Njemačkoj boravi 427 osoba koje su kvalifikovane kao teroristička prijetnja.