latinica  ћирилица
24/11/2015 |  13:20 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Klimatske promjene-147 šefova država i vlada u Parizu

Vlada Francuske saopštila je danas da je 147 šefova država i vlada do sada potvrdilo učešće na konferenciji o klimatskim promjenama, koja počinje naredne sedmice u Parizu.

Na konferenciji, koja se u Parizu održava od 30. novembra do 11. decembra, predviđeno je potpisivanje prvog jedinstvenog sporazuma za sprečavanje globalnog zagrijavanja.

Francuska ističe da niko nije otkazao učešće, a američki predsjednik Barak Obama pozvao je lidere da dođu u Pariz i "tako pošalju poruku da zloba šačice ubica ne može da zaustavi svijet u vršenju dužnosti od vitalnog značaja".

Neimenovan izvaničnik francuskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je agenciji AFP da se na konferenciji očekuje dolazak 147 šefova država i Vlada.

To će biti najveći skup svjetskih lidera pored Generalne skupštine UN u Njujorku.

Prethodna najposjećenija konferencija o klimatskim promjenama bila je 2009. godineu Kopenhagenu, gdje je prisustvovalo 115 svjetskih lidera.

Bombaši samoubice i ostali napadači ubili su 130 osoba 13. novembra u Parizu.

Na konferenciji će biti oko 40.000 delegata, novinara, posmatrača i izlagača. Cilj konferencije je postizanje sporazuma kojim bi se globalno otopljenje ograničilo na dva stepena Celzijusova.

Ovo je granica preko koje će, prema tvrdnjama naučnika, naša planeta postati potpuno nepodesna po život jer će biti zahvaćena "super-olujama, sušama i porastom nivoa mora".