latinica  ћирилица
24/11/2015 |  13:26 ⇒ 14:48 | Autor: TANЈUG

Hitan sastanak NATO nakon što je Turska oborila ruski avion

NATO će danas, na zahtjev Ankare, održati vanredni sastanak nakon što je Turska jutros oborila ruski borbeni avion u blizini tursko-sirijske granice, rekao je neimenovani zvaničnik Alijanse, prenosi Frans pres.
NATO - Foto: ilustracija
NATOFoto: ilustracija

"Na zahtjev Turske, Sjevernoatlantski savjet će održati vanredni sastanak u 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu. Svrha tog sastanka je da Turska informiše saveznike o obaranju ruskog aviona", rekao je isti zvaničnik francuskoj agenciji.

Sjevernoatlantski savjet čine ambasadori 28 država članica NATO.

Turska je ranije danas oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Kako je neimenovani zvaničnik Alijanse rekao francuskoj agenciji, NATO je u "bliskom kontaktu" sa Ankarom i pomno prati razvoj događaja nakon što je Turska, ključna članica Alijanse, oborila ruski borbeni avion na tursko-sirijskoj granici.

Početkom oktobra, nakon što su ruski avioni nekoliko puta povrijedili vazdušni prostor Turske, NATO je osudio ruske upade na tursku teritoriju i upozorio na "ekstremnu opasnost od tako neodgovornog ponašanja", podsjeća AFP.

Svih 28 članica NATO obećale su da će pružiti odgovor "jedan za sve, svi za jednog" na bilo kakvu vojnu prijetnju ako neka članica aktivira Član pet ukoliko je napadnuta, podsjeća francuska agencija.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je zabrinutost zbog sve većeg angažovanja Rusije u sirijskom sukobu i nezadovoljstvo zbog narušavanja turskog vazdušnog prostora u oktobru.

Ruska podrška sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu je pomjerila ravnotežu moći u sukobu i otežala plan Turske da Asad ode sa vlasti.