latinica  ћирилица
24/11/2015 |  13:48 ⇒ 13:48 | Autor: SRNA

Anđelković: Dodik smeta onima kojima smeta jaka Rusija na Balkanu

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da nema sumnje da već traje "višeslojna akcija" protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u koju je uključena opozicija, te da će ona biti intenzivirana svaki put kada zapadni faktori smatraju da im smeta postojanje snažne, geopolitički pozicionirane Srpske, koja je prirodni partner Rusije.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

Anđelković je ocijenio da će akcija protiv Dodika i političkog vrha Republike Srpske biti intenzivirana u kontekstu geopolitičkih karata i toga koliko jača prisustvo Rusije na Balkanu i u okruženju.

"Oni koji su protiv toga pokušaće da unište svakoga ko je potencijalni ruski saveznik, a već je sada ruski prijatelj", rekao je Anđelković Srni povodom navoda "Sputnjika" da postoji tajni plan za rušenje predsjednika Srpske.

Prema njegovim riječima, u toj strategiji produkovanja "narandžastih revolucija" i raznih afera s ciljem urušavanja Srpske svakako udio ima i dio opozicije i nevladinog sektora u Srpskoj.

"Ne treba svoditi cijelu opoziciju na to. Prirodno je da opozicija teži da dođe na vlast i da kritikuje vlast, ali među opozicionim liderima nalaze se i oni koji su spremni da pomešaju lončiće i, umesto da deluju samo protiv vlasti da bi oni došli na vlast, spremni su da ruše državu i pomognu onima čiji je cilj urušavanje Republike Srpske", upozorio je Anđelković.

On je naveo da je praksa da uvijek kada se približi godišnjica Dejtona neki krugovi na Zapadu i u Sarajevu intenziviraju napore da oslabe Republiku Srpsku i sruše tamošnju vlast koja uspijeva da nađe način da je odbrani.

"Sada je na udaru Dodik i njegovo okruženje. Nesumnjivo je da se protiv njih radi godinama jer je Dodik pokazao da je čvrst orah. Kao neko ko balansira, ali opet kao neko ko čvrsto brani Republiku Srpsku", rekao je Anđelković.

On je naveo da je nesumnjivo da je zvanična Banjaluka svjesna šta se sprema, a toga je svjesna i Srpska pravoslavna crkva koja pokušava da stvori osjećaj nacionalne solidarnosti kada je riječ o odbrani Republike Srpske.

"Možemo se deliti oko svega, ali ne i oko opstanka Srpske, niti smemo raditi tako da zbog trenutne borbe za vlast urušavamo stubove na kojima nam dugoročno počiva država. Mislim da i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej deluje u tom pravcu da bi se smirile srpske političke strasti i ne bi ni na koji način projektovalo slabljenje Srpske", zaključio je Anđelković.