latinica  ћирилица
24/11/2015 |  15:29 | Autor: TANЈUG

Erdogan odobrio novu vladu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odobrio je danas novu vladu koju predvodi premijer Ahmet Davutoglu a koja uključuje nekoliko ministara bliskih predsjedniku, između ostalih i njegovog zeta.

Erdogan je prošle nedjelje zatražio od Davutoglua da formira novu vladu.

Poslije ubjedljive pobjede vladajuće Stranke pravde i razvoja na izborima 1. novembra, Erdogan je prošle nedjelje dao mandat Davutogluu da formira novu vladu.

Davutoglu je na konferenciji za štampu objavio da je Erdoganov zet Berat Albajrek imenovan za ministra energije i prirodnih resursa, prenosi Ašošijeted pres. Kabinet uključuje i neke druge političare za koje se zna da su bliski Erdoganu, što, kako se ocjenjuje, jesno ukazuje da će predsjednik zadržati uticaj nad vladom.

Mevlut Čavušoglu je ponovo imenovan za ministra spoljnih poslova. U novom kabinetu su samo dvije žene, čija su nadležnost čovjekova okolina i porodična pitanja.

Vladajuća stranka je na izborima 1. novembra povratila većinu u parlamentu koju je izgubila na izborima u junu. Izbori su ponovljeni u novembru zato što Davutoglu nije uspio da formira koalicionu vladu.

On je u međuvremenu predvodio prelaznu vladu do izbora.

Turski mediji su spekulisali da se Erdogan i Davutglu ne slažu oko toga ko treba da vodi privredu.

Davutoglu je, kako se tvrdi, podržavao Ali Babakana, bivšeg zamjenika premijera, koji je bio zadužen za privredu posljednjih 13 godina, a činjenica da on nije član novog kabineta predstavlja još jedan pokazatelj da je Erdogan stavio svoj pečat na novu vladu, ocjenjuje AP.

Nova vlada je objavljena samo nekoliko sati pošto je Turska oborila ruski avion koji je, kako tvrdi, narušio njen vazdušni prostor tokom operacija u Siriji i oglušio se o ponovljena upozorenja.