latinica  ћирилица
24/11/2015 |  16:29 | Autor: TANЈUG

Đurić: Spsrazumi odraz istrajnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da sporazumi koje Srbija sklapa nisu odraz slabosti već istrajnosti da opstane na KiM sa svojim narodom i crkvom.
Marko Đurić (Foto: Zoran Žestić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Zoran Žestić)Foto: TANЈUG

Đurić je u manastiru Visoki Dečani, gdje je prisustvovao obilježavanju hramovne slave Sveti Stefan Dečanski, rekao da samo pruženom rukom, hrišćanskom ljubavlju, odlučnošću i istrajnošću srpski narod može da se bori protiv nepravdi koje mu se nanose.

On je istakao da Albanci na KiM, kao i Srbi, treba da budu svjesni da imaju budućnost samo jedni uz druge i jedni sa drugima, i da treba da podržavaju one političare i političke elite koje ne vode u pravcu sukoba, već normalne komunikacije i normalnih odnosa.

- Nećete naći nikoga među nama ko će prvi da baci kamen, ali nećete naći nikoga među nama ko će ćutati i trpiti nepravdu i dozvoliti da se gazi ono što je data riječ i ono što je dogovoreno. Sporazumi koje pravimo nisu odraz naše slabosti već istrajnosti i postojane snage, ne samo ovog naroda na KiM, već i riješenosti cijele Srbije da ona ovdje opstane zajedno sa svojim narodom i sa svojom crkvom - podvukao je Đurić.

- Želimo da živimo u normalnim, ljudskim i prijateljskim odnosima sa našim komšijama Albancima i što prije oni to tako i prihvate, to će manje štete po sve ovdje biti - rekao je on.

Đurić je izrazio uvjerenje da će srpski narod zajedno sa državom i crkvom opstati na KiM, kao što su opstale i srpske svetinje.

- Sveti Stefan Dečanski, koji nas danas ovde okuplja, poziva cijelu Srbiju da se ujedini oko zaštite naših svetinja - rekao je Đurić.

- Prva bitka izvojevana je njihovim fizičkim opstankom, drugu bitku vodimo pokušavajući da sprečimo da se identitet ovih svetinja vještački preoblikuje, preotme i promijeni i na tom putu treba da nastavimo da radimo posvećeno i složno - kazao je direktor Kancelarija za KiM.

Đurić je napomenuo da srpski narod živi u izuzetno teškom vremenu na KiM i u kome "jedino može pobijediti vrlinom, predanijim radom, većom slogom, jedinstvom i promišljenim djelovanjem".

“Dolazak u ove svetinje u ovolikom broju govori da u nama postoji želja, zdrav instinkt za samoodržanjem i svest da je i u ovim teškim vremenima neophodno da sačuvamo seme koje, kada dođe vreme prave slobode ovde na KiM, treba da iznikne u jedan lepi srpski cvet, a to je za nas Srbe na KiM božur", rekao je Đurić.

"Ovo teško vreme na KiM treba da preživimo, treba da sačuvamo zdravo seme našeg naroda, treba da opstanemo, a siguran sam da, kao što su ove svetinje na KiM opstale, tako će I srpski narod zajedno sa državom I crkvom ovde postojati I u decenijama I u vekovima koji su pred nama", podvukao je on.

Borba za zaštitu naših svetinja na KiM nije okončana, rekao je Đurić, napominjući da čak i da ishod u borbi protiv prijema Kosova u UNESCO nije bio povoljan, "ništa nam ne daje za pravo da ikada budemo malodušni i da dižemo ruke od ovih svetinja, jer time bismo digli ruke sami od sebe".

"Mi Srbi to nikada nećemo uraditi", rekao jeĐurić u manastiru Visoki Dečani.