latinica  ћирилица
24/11/2015 |  16:51 | Autor: SRNA

Makedonija: Štrajkom glađu nastavljen protest ekonomskih migranata

Ekonomski migranti, koji su sebi zašili usta, započeli su štrajk glađu na južnoj makedonskoj granici, izražavajući time protest što su spriječeni da nastave put ka zemljama EU.
Protesti migranata u Makedoniji - Foto: AP
Protesti migranata u MakedonijiFoto: AP

Predstavnici humanitarnih organizacija upozoravaju da se njihovo zdravstveno stanje pogoršava.

Osim migranata koji već tri dana leže na pruzi Skoplje - Atina, revolt su danas u međugraničnom području između Grčke i Makedonije iskazali i migranti iz Bangladeša, Irana, Maroka i Sudana, koji su protestovali jer im nije dozvoljeno da nastave put ka zemljama EU.

Duž makedonsko-grčke granice raspoređene su jake policijske i vojne snage.

Istovremeno, u prihvatnom centru u Đevđeliji drastično je smanjen broj izbjeglica sa ratnih područja kojima se dozvoljava ulazak u Makedoniju.

U tranzitni centar danas je stiglo 908 izbjeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana, koji su autobusima odmah upućeni ka centru u Tabanovcima na granici sa Srbijom.

Sa grčkih ostrva danas nisu prebacivane izbjeglice ka Atini i Solunu, što ukazuje na to da se situacija postepeno normalizuje, ali bez obzira na to, makedonske vlasti proširuju prihvatni centar u Đevđeliji.

Priliv izbjeglica i migranata na grčko-makedonskoj granici izazvao je veliko interesovanje svjetske javnosti.

Prema podacima makedonskog Centra za upravljanje krizama, do sada je izdato više od 70 akreditacija inostranim dopisnicima i foto-reporterima.

Iz makedonskog MUP-a saopšteno je da je od 19. juna do sada kroz Makedoniju prošlo 278.120 migranata, koji su registrovani u policiji, dok je azil zatražilo 76 lica.