latinica  ћирилица
25/11/2015 |  08:35 ⇒ 15:12 | Autor: RTRS

Banjaluka: Na Banj brdo samo pješke ili i vozilom? (VIDEO)

Već mjesecima traje borba između Gradske uprave, koja planira da dopusti saobraćaj prema banjalučkom izletištu na Banj brdu i onih koji žele da rampa koja to sprečava i dalje ostane tamo gdje jeste. Stavovi građana su podijeljeni.
Rampa na Banj Brdu - Foto: RTRS
Rampa na Banj BrduFoto: RTRS

Ostaviti ili ukloniti rampu, pitanje je o kojem građani Banjaluke polemišu već mjesecima. Јedni su za zabranu svih vidova saobraćaja, ali ima i onih koji bi da se pronađe kompromisno rješenje.

Nataša Ćopić, članica udruženja roditelja djece i omladine s posebnim potrebama i lica s invaliditetom "Moja luka", kaže da već godinama imaju problem da sa djecom i ostalim članovima odu na Banj brdo i uživaju u svježem vazduhu i prelijepom pogledu. Potpuna zabrana saobraćaja na Banj brdu, za njih je kaže, ipak problem.

"Razumijem da je Banjaluka blokirana automobilima, ali treba i oni nas da razumiju. Evo recimo, moja ćerka, od kada se rodila, nije bila na Banj brdu, a nema šanse da guram kolica gore na vrh Banj brda. Treba da se nađe neko rješenje koje bi zadovoljilo sve", kaže Nataša.

Pojedini Banjalučani, posebno oni stariji, kažu da godinama nisu bili na Banj brdu. Više nisu u stanju sami da se popnu, a pošto je vozilima saobraćaj u potpunosti zabranjen, nisu ni pokušavali da nagovore portira da ih pusti.

Prije nešto više od pola godine članovi građanske inicijative “Rekreativna zona” samoinicijatvno su područje Banja brd proglasili rekreativnom zonom, s namjerom da bude namijenjeno isključivo u svrhu rekreacije, sporta i kulture. Žele da ovu odluku ozvaniči i Gradska uprava.

Goran Pivaljšević, iz te građanske inicijative kaže da "Rekreativna zona" nikada nije bila za to da se u potpunosti zabrani saobraćaj i da niko ne može otići na Banj brdo osim pješke.

Već mjesecima traje borba između Gradske uprave koja planira da ukloni rampu i onih koji žele da rampa ostane gdje jeste. Konačno rješenje se, po svemu sudeći, još ne nazire.