latinica  ћирилица
25/11/2015 |  09:48 ⇒ 09:55 | Autor: TANЈUG

Samit u Kini: Premijeri vozom do Pekinga, posebna čast Vučiću

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednici vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji učestvuju na Četvrtom samitu u kineskom gradu Sudžou, nastavili su svoje aktivnosti u Pekingu. Do tog grada su sa kineskim premijerom Li Kećangom putovali brzim vozom preko Šangaja.
Vučić i Li - Foto: TANЈUG
Vučić i LiFoto: TANЈUG

 U vozu, koji ide 300 kilometara na sat, kineski premijer je odlučio da najveću čast od prisutnih ukaže predsjedniku Vlade Srbije odredivši da upravo on sjedi pored njega, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

U toku vožnje, koja između Sudžoa i Šangaja traje 20-ak minunta, dvojica premijera su se dogovorila da radovi na pruzi Beograd-Budimpešta moraju da budu završeni u roku od dvije godine, jer bi to predstavljalo najbolji dokaz srpske i kineske efikasnosti, ozbiljnosti i odgovornosti.

Vučić je juče učestvovao na 4. samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i na 5. ekonomsko-trgovnskom forumu CIEZ.

Kako je rekao, Srbija je među prvim zemljama koja se kandidovala da bude korisnik kreditne linije od deset milijardi dolara za unapređenje saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i vodeća zemlja u tom dijelu Evrope u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom.

Vučić je rekao da Srbija sa Kinom sprovodi projekte izgradnje energetske i saobraćajne infrastrukture u vrijednosti većoj od 1,5 milijardi dolara.

Premijer Srbije je višednevnu posjetu Kini počeo obilaskom Industrijskog parka i fabrike autobusa Hajger, rekao je da Srbija može mnogo da nauči od Kine o urbanom planiranju, ekonomskom razvoju i javnoj administraciji, te da može da bude motor razvoja cijele istočne Evrope.

Najavio je da će u narednih šest mjeseci biti urađena studija izvodljivosti za izgradnju industrijskog parka u Beogradu, po ugledu na kineski Industrijski park u Sudžou, kao i mogućnost saradnje kineske fabrike autobusa Hajger i srpskog Ikarbusa.