latinica  ћирилица
25/11/2015 |  11:20 ⇒ 11:22 | Autor: TANЈUG

Samit o klimi u Parizu će obezbijeđivati 11.000 policajaca

Francuske vlasti će rasporediti gotovo 11.000 policajaca da obezbijeđuju samit o klimi u Parizu, koji počinje za pet dana u gradu koji je 13. novembra bio žrtva terorističkih napada, izjavio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Kaznev je precizirao da će 8.000 policajaca i žandarma biti poslato na granice da vrši granične provjere, dok će 2.800 policajaca biti raspoređeno na samoj lokaciji održavanja samita, sjeverno od Pariza, prenijela je agencija AFP.

Očekuje se da će u francusku prestonicu povodom održavanja samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, koji se održava od 30. novembra do 11. decembra, stići oko 140 svjetskih lidera.

U čitavoj Francuskoj su i dalje na snazi jake mjere obezbjeđenja nakon što su islamski ekstremisti 13. novembra ubili najmanje 130 ljudi u terorističkim napadima na više lokacija.

Kaznev je dodao da će tokom samita Francuska uvesti oštra ograničenja saobraćaja i da će kontrolisati svoje granice, koje su inače otvorene za kretanje građana iz zemalja "šengenske zone".

On je dodao da će se pogranične kontrole sprovoditi sve dok je opasnost od terorističkih napada visoka.