latinica  ћирилица
25/11/2015 |  13:08 | Autor: TANЈUG

Otvoren Sajam etno hrane i pića

Deseti međunarodni sajam etno hrane i pića otvorila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, a na sajmu će u naredna četiri dana 2.000 različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda ručne izrade i organski gajenih sirovina predstaviti 400 izlagača.
Štand na sajmu hrane i pića - Foto: TANЈUG
Štand na sajmu hrane i pićaFoto: TANЈUG

Bogosavljević Bošković je poručila da bi tradicionalni proizvodi trebalo da budu u fokusu ovakvih manifestacija, budući da su oni od posebne vrijednosti za poljoprivredu svake zemlje.

Ona je navela da tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom i da upravo zbog toga, sistem zaštite oznake geografskog porijekla ima veliku vrijednost, jer te oznake, koje su istaknute na ambalaži proizvoda, upućuju kupca na određeni region ili mjesto, kao i na specifičnosti koje taj proizvod posjeduje.

Ministarka je navela da se tradicionalna proizvodnja uglavnom vezuje za takozvane male proizvođače, a da bi njihovo uključivanje u prodajne lance predstavljalo jedan od izazova za razvoj poljoprivrede u Srbiji.

Istakla je da Srbija ima potencijala za proizvodnju tradicionalnih proizvoda, rekavši da će njeno Ministarstvo uvijek podržavati i pomagati organizaciju manifestaciju ovakvog tipa, kakav je sajam, koji promovišu srpsku poljoprivredu i selo.

Pored proizvođača iz Srbije, na sajmu će, pod sloganom "Utemeljenje robne marke etno - proizvoda", biti predstavljeni i proizvođači hrane i pića iz Indije, Grčke, Makedonije, Republike Srpske i Italije.