latinica  ћирилица
25/11/2015 |  16:13 ⇒ 16:53 | Autor: RTRS

Prijedor: Usvojen budžet za narednu godinu

Većinom glasova odbornika Skupštine Grada Prijedora usvojen je budžet za 2016. godinu u iznosu od 38. 203. 372 marke, što je za 12 odsto više od ovogodišnjeg budžeta. Iz Odjeljenja za finansije ističu da je Prijedor prva lokalna zajednica u BiH u kojoj je usvojen budžet za narednu godinu.
Skupština grada Prijedora - Foto: RTRS
Skupština grada PrijedoraFoto: RTRS

Budžet Grada Prijedora za narednu godinu usvojen je ranije nego što je slučaj u drugim sredinama, prije svega jer mu to dozvoljava stabilnost, ali i kako bi korisnici budžeta na vrijeme isplanirali svoje troškove, poručeno je sa gradske Skupštine. Kapitalni dio budžeta za 2016. godinu iznosi oko sedam, a operativni više od 30 miliona maraka. Budžet je rađen oprezno, na osnovu egzatnih pokazatelja i realnih zahtjeva korisnika.

- U okviru budžeta koji je povećan u odnosu na budžet 2015. godine značajno je još i napomenuti da su tu i planirana sredstva od tri miliona kreditnog zaduženja koja je ova Skupština izglasala na prethodnom zasjedanju i za šta smo dobili saglasnot Ministarstva finansija. Sredstva za socijalnu zaštitu povećali smo za otprilike 800. 000 hiljada maraka. To je najveće povećanje u odnosu na sve ovo ostalo - kaže Biljana Malbašić, načelnica Odjeljenja za finansije Grada Prijedora.

Nijedna stavka neće biti umanjena u odnosu na ovogodišnji budžet. I naredne godine razvojna komponenta budžeta biće okosnica ulaganja i izgradnje.

- Naš grad i nakon iduće godine biće drugačiji nego sada, jer ćemo uložiti jedan dio sredstava u dovršenje pijace, u Sportsku dvoranu, u regulaciju određenih ulica i slično. A uz ono što već radimo to je vodovod, kanalizacija i slično zaista će i u idućoj godini biti velike investicije u Prijedoru - rekao je gradonačelnik Marko Pavić.

Kao i u prethodnom periodu, i ovaj put Prijedor kraj godine završava pozitivno. Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su i rebalans budžeta za 2015. godinu, u formi nacrta.