latinica  ћирилица
25/11/2015 |  16:52 ⇒ 16:58 | Autor: Politika

Bavarski šamar za Angelu Merkel

Pošto je kancelarka za govornicom iznijela svoju politiku u pogledu izbjegličke krize, njen koalicioni partner Horst Zehofer je bez milosti kritikovao sve što je rekla.

I najbolji poznavaoci Angele Merkel teško će se sjetiti da li je neko uspio u javnosti da izvede iz takta poslovično staloženu njemačku kancelarku, a kamoli da je natjera da rastavi svoje vječito spojene prste u obliku obrnute piramide. Međutim, to je minulog petka uspio da učini upravo njen demohrišćanski partner – bavarski premijer i lider Hrišćansko-socijalne unije Horst Zehofer.

On je liderku sestrinske partije Hrišćansko-demokratske unije kao najvaženijeg gosta pozvao na partijski kongres u Minhenu, ali ju je poprilično ponizio kao da nije u pitanju kancelarka Njemačke. Merkelova je najprIЈe imala priliku da pred oko hiljadu delegata na izbornom kongresu CSU objasni svoju politiku u pogledu izbjegličke krize, odbacivši ponovo prijedloge da se ograniči broj tražitelja azila koji dolaze u Njemačku.

“Ovaj preveliki izazov mora se riješiti tako da ne našteti Evropskoj uniji. Ako to želimo, sve napore moramo usmjeriti na pronalazak evropskog, međunarodnog rješenja“, rekla je ona i dodala da se zalaže za zaštitu spoljnih granica EU i sporazum s Turskom o legalnoj migraciji. “Ovo je pravi način smanjenja broja izbjeglica koji će nam omogućiti da djelujemo u interesu svih, a ne uvođenje nacionalnog limita.“

Ona je istakla i da pravo na azil, garantovano njemačkim ustavom, ne poznaje numeričku gornju granicu, kao i da najjača ekonomija EU može i hoće da zbrine ljude u nevolji te da “izolacija i nečinjenje nisu rješenja u 21. veku“. Iako je na kraju govora pokušala da uvjeri delegate CSU da će rješenja koja predlože uskoro dovesti do smanjenja broja izbjeglica, kojih dnevno oko 7.000 dolaze u Njemačku, politički “šamar“ za nju je usledio samo koji minut kasnije. Ona je ostala na bini i stajala je samo jedan metar od govornice za koju je stao Zehofer i počeo bez milosti da kritikuje sve što je rekla.

“Kako god na to gledali, nema drugog način nego odrediti granicu za prihvat izbjeglica. Čvrsto vjerujemo da sa ovako velikim istorijskim izazovom integrisanja izbjeglica u našoj zemlji, dugoročno nećemo imati saglasnost ljudi ukoliko se ne dogovorimo o ograničenju za dolazak izbjeglica“, rekao je Zehofer, dok se salom prolomio aplauz, a kancelarka se našla u, malo je reći, neugodnoj situaciji.

Kao počasni gost stajala je do koalicionog partnera zbog kojeg je došla u Minhen kako bi podržala njegov ponovni izbor za prvog čoveka CSU, a on je u više navrata njenu politiku “otvorenih vrata“ nazivao “greškom“. Kako je Zehofer sve više kritikovao njenu izbjegličku politiku, tako je Merkelova postepeno rastavljala svoje prste tradicionalno sastavljene u obliku obrnute piramide. Njena poza, za koju stručnjaci odavno kažu da predstavlja znak samouverenosti i staloženosti, brzo je nestala na minhenskoj sceni. Štaviše, tokom Zehoferovog govora kancelarka je brzo prešla u odbrambeni stav prekrstivši ruke, dok je bilo očigledno da joj se nimalo ne sviđa neprijatna situacija u kojoj se našla, pa je čak u jednom trenutku zakolutala očima, a potom samo zurila u pod.

Samo dva dana uoči desetogodišnjice svoje vlasti, kancelarka se našla u situaciji u kojoj je izgledala kao neposlušna učenica koju pred cijelim razredom grdi profesor .

List “Tiringer algemajne“ ističe da ako je išta “potvrdio kongres CSU, onda je to – politička slika koju o sebi žele da održe bavarski premijeri“.

“Njima je svejedno ko je kancelar. To je tako bilo kada je bio Franc Јozef Štraus na čelu Bavarske. Pa zašto bi Horst Zehofer bio drugačiji“, ističe komentator ovog lista podsjećajući na ogroman rivalitet koji je postojao krajem sedamdesetih i osamdesetih kada je na čelu CSU bio Štraus, a na čelu CDU “politički otac“ Merkelove Helmut Kol. “Ali, Zehofer je drugačiji. On ne samo što kritikuje kancelarku, nego njega očigledno zabavlja i da je preslušava kao glupu učenicu.“

Ovakvo ponižavanje kancelarke, međutim, nije baš oduševilo delegate CSU, tako da je Zehofer reizabran sa dosad najmanjom podrškom od 87,2 odsto glasova, nasuprot 95,3 odsto glasova dobijenim na stranačkom glasanju prije dve godine. Komentator “Tiringer algemajnea“ ističe da ovaj pad popularnosti neće uticati na Zehoferovu politiku i da će on “udarati kontru velikoj koaliciji gdje god bude htio“.

Ipak, ponižavanje kancelarke nije prošlo neprimjećeno, tako da je Ernst Blok, veteran CDU i predsjednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, izjavio za list “Tagesšpigl“ da je Zehoferovo ponašanje bilo “nepristojno, neprikladno i neprihvatljivo“. I mnogi drugi članovi CDU osudili su ovakvo ponašanje, ističući da je lider CSU prekršio kodeks ponašanja između dvije sestrinske stranke.

Kritike su stigle i iz redova socijaldemokrata kao i opozicionih Zelenih, a Zehofer je u razgovoru za njemačku televiziju N-TV rekao da nije mogao čiste savjesti da izgovori “bajku o harmoniji i konsenzusu“, kada postoje ogromne razlike u stavovima.

Minhenski list “Zidojče cajtung“ smatra da je ovo dokaz koliko su odnosi između Merkelove i Zehofera poremećeni, a “Miteldojče cajtung“ iz Hala da svađa između CDU i CSU “ne može da se objasni samo kulturom diskusije, već je ovde riječ i o testiranju moći“.

Komentatori zasad smatraju da neće doći do razlaza između CDU i CSU, ali već je očigledno da će se novo javno testiranje moći održati sredinom decembra kada se u Karlsrueu održava nacionalni partijski kongres CDU, na kojem će govoriti i Zehofer. To će biti i za Merkelovu svojevrstan test da li će uspeti da sumnjičave članove svoje stranke ubijedi da ima konkretan i održiv plan za rješavanje izbjegličke krize u Njemačkoj.