latinica  ћирилица
25/11/2015 |  16:59 | Autor: Agencije

Slovačka: Veća ovlašćenja policiji

Slovačka će dati veća ovlašćenja policiji i službenicima kako bi spriječila akcije militanata nakon terorističkih napada u Parizu 13. novembra i uoči slovačkog preuzimanja mjesta predsjedavajuće EU naredne godine, saopštila je danas Vlada.

Slovački premijer Robert Fico rekao je da želi da parlament po ubrzanoj proceduri usvoji ustavne amandmane naredne sedmice kako bi se omogućilo pritvaranje osumnjičenih za terorizam na duže periode bez podizanja optužnice.

Amandmanima je predviđen dvostruko duži period pritvora, na 96 sati. Ukoliko policija podnese prijavu i zatraži predsudski pritvor sudija će imati na raspolaganju 144 sata da odluči o zahtjevu za pritvor.

"Ne želimo ništa da odbacimo jer svašta može da se dogodi", rekao je Fico novinarima nakon sastanka slovačkog Savjeta bezbjednosti.

On je dodao da je Slovačka u stanju pripravnosti jer bi se sa susjednom Mađarskom mogla naći na putu ljudi koji žele da se brzo vrate u Siriju.

Vlada, takođe, planira da zaposli dodatnih 2.500 policajaca i odobri monitoring telefonskih poziva zatvorenika ili pritvorenika.