latinica  ћирилица
25/11/2015 |  17:04 | Autor: SRNA

Turski avioni u vazdušnom prostoru Grčke 2.244 puta

Tvrdnje turskih vlasti da je oboreni ruski avion povrijedio vazdušni prostor Turske izazvale su bijes među Grcima, koji su preko društvenih mreža protestovali zbog dvostrukih standarda jer su turski avioni u 2014. godini povrijedili grčki vazdušni prostor čak 2.244 puta.

List "Prototema" objavio je broj "prekršaja" turske avijacije, dodavši da tursko vazduhoplovstvo nerado dijeli informacije kada je riječ o takvim slučajevima.

U novinama su objavljeni statistički podaci preuzeti sa Univerziteta u Solonu, prema kojima je samo u 2014. godini turska avijacija čak 2.244 puta ugrozila grčki vazdušni prostor, dok je u 2013. godini bilo 636 takvih prekršaja, prenosi "Raša tudej".

Tanos Dokos, generalni direktor Helenskog fonda za evropsku i sponjnu politiku, saopštio je još u julu da turske vlasti pokušavaju da ostvare suverenitet nad spornim ostrvima i dovedu Grčku za pregovarački sto i da je zabrinjavajuća činjenica da Turska izvodi helikopterske letove na malim visinama preko tih ostrva.

Medijska pažnja usmjerena je i na turske brodove koji su u više navrata prekršili suverenitet pomorskih granica. U periodu od sedam mjeseci, od januara do jula 2015. godine, turska mornarica izvršila je 175 upada u grčke pomorske vode.

Turska i Grčka su članice NATO saveza, pri čemu svaka zemlja tvrdi da polaže pravo na pojas od 6 milja teritorijalnih voda u zoni Egejskog mora. Većina incidenata obično se dešava u spornoj zoni od četiri milje u blizini turske obale, koju Atina smatra svojim teritorijalnim vodama, a Ankara tvrdi da su to međunarodne vode.