latinica  ћирилица
25/11/2015 |  17:21 | Autor: TANЈUG

Papa u prvoj posjeti Africi

Papa Franjo doputovao je danas u prestonicu Kenije Najrobi, prvu stanicu svoje prve posjete afričkom kontinentu, prenio je AFP.
Papa Franjo - Foto: AP
Papa FranjoFoto: AP

Po slijetanju na aerodrom, papu su uz povike oduševljenja dočekali brojni Kenijci, plesači u tradicionalnoj odjeći jarkih boja, kao i hor.

Na crvenom tepihu, papu je pozdravio predsjednik Kenije Uhuru Kenijata, prenio je AFP.

Papa, koji će tokom afričke turneje, takođe, posjetiti Ugandu i nemirnu Centralnoafričku republiku, prije povratka u Rim u ponedjeljak, namjerava da ukaže na potrebu rješavanja nejednakosti kako bi se obezbjedio mir i okončao konflikt.

Na hiljade policajaca i vojnika angažovano je na obezbjeđivanju papine posjete, a glavni putevi ka prestonici Najrobiju su zatvoreni.

Ogranak Al Kaide u istočnoj Africi, grupa Al Šabab, organizovala je u prošlosti seriju napada u Keniji, jer su vojnici te države raspoređeni u Somaliji.

Papa je izjavio tokom leta za Keniju da je srećan što odlazi u Afriku, a povodom strahovanja za njegovu bezbjednost u šali je rekao da "više brine zbog komaraca".

U zgusnutom rasporedu posjete, planirano je da papa posjeti jednu siromašnu četvrt u Najrobiju, svetilište za hrišćanske mučenike u Ugandi, kao i džamiju i izbjeglički kamp u Centralnoafričkoj republici.

Papa će održati ukupno 19 govora, među kojima će biti značajno saopštenje o životnoj sredini pred samit o klimi 30. novembra u Parizu.

On je treći papa koji je posjetio Afriku, poslije pape Pavla VI koji je posetio Ugandu 1969. i pape Јovana Pavla II, koji je tokom svog papstva, posjetio 42 države na afričkom kontinentu.