latinica  ћирилица
25/11/2015 |  18:34 ⇒ 18:35 | Autor: TANЈUG

Hrvatska: Manjinske stranke podržale Milanovića

Sedam od ukupno osam poslanika nacionalnih manjina danas je dalo podršku aktuelnom premijeru i lideru SDP-a Zoranu Milanoviću da pokuša da sastavi vladu, a jedina koja tu podršku nije potpisala je poslanik albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.
Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović  (Foto: fah) -
Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović (Foto: fah)

"Mi smo se dogovorili da ćemo dati podršku koaliciji Hrvatska raste, odnosno mandataru Zoranu Milanoviću", rekao je novinarima poslanik romske manjine Veljko Kajtazi, nakon sastanka Kluba nacionalnih manjina u Saboru.

Potvrdio je kako se sastanku nije odazvala zastupnica albanske manjine. "Ona je bila pozvana, a za sve ostalo pitajte nju", kazao je Kajtazi.

Rekao je i da su izjave o podršci Milanoviću sedmorica poslanika potpisala danas, a sutra će njihovi potpisi biti priloženi ostalima koji podržavaju koaliciju Hrvatska raste i odneseni na konsultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Ermina Lekaj Prljaskaj nije bila dostupna za izjavu, a činjenicu da im nije potvrdila kako će nastupati zajedno s ostalim manjinskim poslanicima u Klubu nacionalnih manjina tumače kao potvrdu da ne želi biti članica Kluba.

Zbog toga tumače kako više ne vrijedi ni njezin potpis na zajedničkom programskom dokumentu od prije desetak dana, a na osnovu kojega će manjinski poslanici pregovarati o sporazumu s mandatarom, kada on bude određen.

U Klubu nezvanično tumače i da su potpisi Milanoviću tek prethodni potpisi s kojima će on zatražiti od predsjednice da mu povjeri mandat za sastavljanje vlade, a da će se tek nakon utvrđivanja mandatara razgovarati o usaglašavanju programa.

S osvojenih 56 zastupničkih mandata na parlamentarnim izborima, tri IDS-ova, jednim mandatom reformista te današnjim potpisom "manjinaca", SDP-ova koalicija Hrvatska raste trenutno uživa podršku ukupno 67 izabranih poslanika.

Za dobijanje mandata za sastavljanje vlade po Ustavu je potrebna podrška natpolovične većine svih izabranih poslanika, odnosno njih 76.