latinica  ћирилица
25/11/2015 |  18:43 | Autor: B92

Putin dijeli NATO, Erdogan prokockao šansu

“Mirna glava“ koja je spriječila NATO od produbljivanja Hladnog rata sa Sovjetskim savezom je razbijena, piše Si-En-En.

Decenije oprezne diplomatije nakon kriza koje su trajale 50-ih, 60-ih i 70-ih godina, Turska je žrtvovala u nekoliko sekundi.

U tim trenucima u kojima je Turska oborila ruski vojni avion, ruski predsjednik je takođe razvio i strategiju: destabilizovati i podijeliti NATO, piše Si-En-En .

Kako se navodi, to je dovelo do još jednog žrtvovanja. Svaka mogućnost da se brzo okonča rat u Siriji je iščezla.

Kako piše Si-En-En, Putin pokušava da destabilizuje NATO godinama. Bilo da je riječ o letu ruskih aviona iznad Baltika, destabilizacija Ukrajine ili aneksija Krima, on je provocirao alijansu.

"Tada su članovi alijanse stajali čvrsto kao jedan“, piše Si-En-En.

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg je odmah nakon incidenta sa ruskim avionom izjavio da NATO podržava teritorijalni integritet Turske.

Ipak, njemački i češki zvaničnici izrazili su da su iznenađeni akcijom Turske, dok je američki predsjednik Barak Obama izjavio da Turska “ima pravo da brani svoj vazdušni prostor“ i najavio razgovor sa turskim predsjednikom Erdoganom.

Predsednici SAD i Francuske, Barak Obama i Fransoa Oland su urgirali na Rusiju da je bolje da se pridruži njihovoj koaliciji u bombardovanju položaja ID u Siriji.

Kako navodi Si-En-En, to je postalo više vjerovatno nakon što su i Rusija i Francuska pretrpele terorističke napade u kojima je bilo mnogo žrtava.

Pojedini analitičari su naveli da je to bio rijedak slučaj u međunarodnoj diplomatiji i momenat kada se učinilo da bi Rusija mogla da promijeni stranu po pitanju podrške Bašaru al-Asadu.

“Međutim, Erdogan je prokockao tu šansu. Erdoganovi partneri sada na njega gledaju kao na nestabilan element. On je cijeli sto sa kartama digao u vazduh“, navodi Si-En-En..