latinica  ћирилица
25/11/2015 |  18:49 | Autor: Nezavisne

Turska: Tajni izvor iz Vlade najavio rušenje ruskog aviona

Prije više od mjesec dana, Robert Valdec, reporter "24sata" i "Expresa" iz Turske je saopštio da visoki izvor iz vlade u Ankari javlja kako će Erdogan srušiti ruski avion.
Turska oborila ruski avion - Foto: Screenshot
Turska oborila ruski avionFoto: Screenshot

Valdec je sredinom oktobra, u Izmiru, sa zaštićene e-mail adrese u Izmiru dobio poruku od izvora vrlo bliskog vladi u Ankari s naslovom "Crvena uzbuna!"

Autor kojem je na Tviteru nadimak "fuatavni" je "duboko grlo" u turskoj vladi godinama.

Niko ne zna o kome se radi, no njegove informacije su se i ranije pokazale pouzdanim u brojnim slučajevima i krizama.

U poruci, odaslanoj nakon razgovora o mogućem provociranju sukoba rušenjem ruskog aviona, piše:

"Dragi moji!

Erdogan namjerava da sruši ruski avion u Siriji kako bi spriječio svoj pad; kao što znate, rat je posljednje utočište lošeg vlastodršca. Sada Erdogan planira više različitih poteza da državu odvuče u haos, a jedan od najradikalnijih je upravo taj, baš kako smo prošle sedmice razgovarali. Naravno, javnosti će, uz orkestriranu pomoć zapadnih medija, biti plasirano da su Rusi povrijedili turski vazdušni prostor. Smatram da, čak i ako se to dogodi, Rusija ne smije 'progutati udicu' i uzvratiti jer je to upravo ono što on želi. Јasno mu je da je gotov, da je njegova igra završena, a eventualni rat Rusije i Turske taj bi proces zaustavio. Turski narod ne želi nikakav sukob s Rusijom. Naprotiv, osjećamo se sigurnije sada kada je vaša vojska u Siriji i uništava teroriste. Iako neki možda osjećaju nelagodnost zbog intervencije, odlučni ruski potezi protiv terorista bolji su od američkih trikova posljednjih godina. Došlo je vrijeme da pametni ljudi reaguju i sačuvaju mir."