latinica  ћирилица
25/11/2015 |  19:42 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

U BiH ništa novo- Federacija slavi Dan "državnosti", u Srpskoj radni dan (VIDEO)

Nova godina, stara priča. 25. novembar, dan kada je u Mrkonjić Gradu 1943. godine održano Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a, i dalje je datum razdora u poslijeratnoj BiH. Bez zakona o praznicima, i ove godine u Srpskoj je običan radni dan, a u Federaciji praznik – i to, ni manje ni više, nego takozvani Dan državnosti.
Dan državnosti BiH - Foto: RTRS
Dan državnosti BiHFoto: RTRS

I dok Srpska ostaje dosljedna datumu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao kamenu temeljcu današnje BiH, u Federaciji ne odustaju da dan zasjedanja ZAVNOBIH-a slave kao Dan državnosti. I ove godine stara priča – u Predsjedništvu prijem i govori o kontinuitetu BiH. Naravno, bez predstavnika Srpske.

- 72 godine je prošlo od dana kad je državnost BiH obnovljena, a dvije decenije kako je u Dejtonu potvrđena - rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

- Pa naravno da je dan državnosti. Taj dan obilježavamo kao dan države BiH, možemo ga obilježavavati kao zasjedanje ZAVNOBiH-a gdje su na neki način uspostavljeni temelji odnosa u BiH ravnopravnih konstitutivnih naroda - kaže Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

I dok se Sarajevo standardno kitilo pričama o državnosti BiH i antifašističkoj borbi, iz Republike Srpske i više nego jasan odgovor.

- Za mene ovaj praznik praktično ne postoji, jer ne postoji ni zakon o državnim praznicima. Mislim da nije dobro da se nešto proglašava praznikom BiH, a o tome ne postoji zakon, dakle za mene je 25. novembar radni dan i ja ću ga sasvim radno provesti - rekao je srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić.

Niti postoji odluka za koju su glasala sva tri naroda, niti je parlament BiH usvojio zakon o praznicima, tako da 25. novembar nije, niti može biti zajednički praznik, posebno ne dan državnosti – jasan je i predsjednik Srpske.

- Insistiranje na "danu državnosti" koji to nije, doprinosi daljnjim podjelama u BiH i svi oni, uključujući i predstavnike tzv. međunarodne zajednice, koji podržavaju obilježavanje ovog datuma kao "dana državnosti BiH" direktno doprinose njenom dodatnom urušavanju - smatra predsjednik Dodik.

Teza o danu zasjedanja ZAVNOBIH-a kao Danu državnosti, koja uporno pokušava manipulisanjem da se nametne iz Sarajeva, za istoričare je neprihvatljiva.

- Onaj ko pročita rezoluciju ZAVNOBiH-a i sve dokumente koje je prate odmah je jasno da tu nema ni jedne jedine riječ koja pominje državnost BiH - kaže istoričar Draga Mastilović.

A tamo gdje je i donesena, u Mrkonjić Gradu, i danas su se okupili antifašisti i dostojanstveno obilježili svoj istorijski dan.

- Svako ima svoje opredjeljenje, međutim danas je za Federaciju dan državnosti, a za nas je istorijski dan, održavanje ZAVNOBiH-a i mi to kao savez boraca prihvatamo - rekao je Rade DŽajić, potpredsjednik SUBNOR-a Republike Srpske.

To što bošnjački političari prihvataju 25. i ZAVNOBiH i to kao Dan državnosti, a istovremeno imaju amneziju kada je riječ o AVNOЈ-u i 29. novembru, odavno već ne čudi. Pa i njihova nastojanja da se nametne ono što njima odgovara.

- Na onima koji to danas prihvataju je da imaju strpljenja, a ja se nadam da će doći dan kada će ovo biti dan koji ćemo svi prihvatiti - kaže Sadik Ahmetović, poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH.

- Mislim da će još vremena proteći dok se uopšte ne stvore uslovi da se promijeni odnos prema tom datumu, dakle u Republici Srpskoj se neće praznovati, u Federaciji će se praznovati - kaže Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u Predstavničkom domu PS BiH

U istoj Federaciji u kojoj se, bar 25. novembra, zaklinju u antifašizam, a istovremeno zatiru korjene srpskih antifašista. Toliko i da ulicu nazvanu po prvom predsjedniku ZAVNOBiH-a Vojislava Đede Kecmanovića preimenuju u Nusreta Šišića Dede koji ima svoju ulogu u posljednjem ratu. Nema više ni imena Đure Pucara Starog, ni drugih – ali ima Zelenih beretki i Puta mladih muslimana. Paradoksalno, ali istinito.