latinica  ћирилица
25/11/2015 |  22:16 ⇒ 22:20 | Autor: SRNA

Bajden: Vašington opredijeljen ciljevima Dejtonskog sporazuma

Američki potpredsjednik DŽozef Bajden izjavio je danas da su SAD čvrsto opredijeljenje ciljevima zacrtanim u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Čvrsto smo predani ciljevima zacrtanim u Dejtonskom sporazumu, integraciji ovog evropskog regiona prvi put u institucionalne strukture Evrope", rekao je Bajden novinarima u Zagrebu nakon samita "Brdo-Brioni".

On je izrazio zabrinutost zbog situacije u BiH koja je "primjer zastoja procesa", ocijenivši da su građani u BiH zaustavljeni na putu napretka zbog sporosti vođa, prenose hrvatski mediji.

Bajden je rekao da cjelovita, slobodna i mirna Evropa nije moguća bez njenog jugoistoka koji mora biti integrisan, poručivši zemljama procesa "Brdo-Brioni" da im vrata NATO-a ostaju širom otvorena.

Prema njegovim riječima, nema nikakvog razloga da granice EU ne objedine, umjesto da dijele ove države.

Američki potpredsjednik pozvao je članice procesa "Brdo-Brioni" da budu odvažne u pokretanju reformi neophodnih za ulazak u evroatlantske integracije.

"Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenija su pokazale da je to moguće kroz reforme i pomirenje", rekao je Bajden i u tom kontekstu posebno pomenuo Crnu Goru.

On je poručio da SAD nikada nisu napustile ovaj dio svijeta i da uvijek motre na Evropu.

"SAD su samo u ovoj godini uložile 130 miliona dolara u ovo privredno i strateški važno područje. Za mene nema sumnje - budućnost zapadnog Balkana je čvrsto unutar EU", naglasio je Bajden.

Govoreći o migrantskoj krizi, Bajden je naveo da ona predstavlja veliko opterećenje za region, ali da je ponovo pokazala koliko je jugoistočna Evropa sa stanovišta bezbjednosti i stabilnosti izuzetno važna za cijelu Evropu.

"SAD se moraju uključiti u rješavanje migrantske krize", smatra Bajden i ističe da su SAD izdvojile 4,5 milijardi dolara za sirijske izbjeglice.

U Zagrebu je danas održan regionalni sastanak procesa "Brdo-Brioni", na kojem su se okupili lideri zemalja jugoistočne Evrope, među kojim i članovi Predsjedništva BiH.

Sastanak su organizovali predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Slovenije Borut Pahor, a počasni gosti su, osim Bajdena, bili predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, te austrijski predsjednik Hajnc Fišer.