latinica  ћирилица
26/11/2015 |  12:47 | Autor: RTRS

Saša Savinović pušten iz pritvora

Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Saši Savinoviću, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti na području Mostara 1992. godine.
Sud BiH (arhiva) -
Sud BiH (arhiva)

Savinoviću je zabranjeno napuštanje mjesta boravka, kontaktiranje i sastajanje sa potencijalnim saizvršiocima i svjedocima u predmetu Tužilaštva BiH, a privremeno su mu oduzete putne isprave i zabranjeno izdavanje novih.

Izrečene mjere odnose se i na zabranu korištenja lične karte za prelazak granice BiH, te na obavezno javljanje nadležnom organu jednom sedmično, saopšteno je iz Suda BiH.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su Savinovića 28. oktobra u Mostaru, kada mu je određen jednomjesečni pritvor.

On je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen da je tokom jula 1992. godine, kao pripadnik Antiterorističke grupe "Benko Penavić", odveo iz stana i ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti na području Mostara.