latinica  ћирилица
26/11/2015 |  13:09 | Autor: SRNA

Dačić: Beograd će biti diplomatska prijestonica

Mininstar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić Dačić izjavio je da će Beograd tokom održavanja ministarskog samita OEBS-a u Beogradu, 3. i 4. decembra, biti diplomatska prijestonica Evrope i da sa skupa očekuje donošenje nekoliko važnih političkih odluka.
Ivica Dačić - pres - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić - presFoto: TANЈUG

Dačić je, nakon obilaska beogradske "Arene" gdje će skup biti održan, rekao novinarima da je planirano donošenje nekoliko važnih odluka u vezi sa borbom protiv terorizma i migrantskom krizom, kao i nekoliko političkih deklaracija, ali da će proces usaglašavanja trajati do samog dana odlučivanja.

Skupu će se u četvrtak, 3. decembra, na otvaranju, obratiti premijer Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim će strani državnici, nezavisno od skupa, imati niz bilateralnih susreta, kao i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Dačić je rekao da je skup u Beogradu završni događaj presjedavanja Srbije OEBS-om i naveo da će na konferenciji učestvovati 57 zemalja i 11 zemalja partnera mediteranskih i azijskih zemalja, kao i da će biti više od 40 ministara spoljih poslova.

On je dodao da su dolazak najavili i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, američki državni sekretar DŽon Keri, visoki predstavik EU Federika Mogerini, kao i generali sekretar Savjeta Evrope.

Dačić je rekao da ne zna da li će se na marginama skupa bilateralno sastati Lavrov i Keri, jer to je stvar dogovora njihovih delegacija, dodajući da će se njih dvojica, svakako, sresti na skupu.

Prema njegovim riječima, Mogerinijeva je najavila da će razgovarati sa Lavrovim o borbi protiv terorizma, a na skupu će se prvi put u Beogradu sresti šefovi diplomatije Rusije i Turske, nakon incidenta sa avionom.

"Mi smo veoma zadovolji i pozdravljamo odluku da na tako visokom nivou učestvuju SAD i Rusija", rekao je Dačić i naveo da je sljedeći predsjedavajući OEBS-a Njemačka.

Očekuje se da će biti više od 1.000 zvaničnih predstavnika, članova delegacija.

Predsjedavajući OEBS-a Dačić rekao je da otkazivnje skupa iz bezbjednosnih razloga nije ni razmatrano i dodao da je za to potrebna odluka Savjeta ministara, koja se donosi konsenzusom.

Kada je riječo bezbjednosti, Dačić je izrazio uvjerenje da će ona biti na najvišem mogućem nivou, ne samo zbog situacije u svijetu, nego i zbog toga što Srbija tom skupu daje veoma visok tretman u bezbjednosnom aspektu.

On je dodao da će svaki šef delegacije imati posebnu pratnju, obezbijeđen
prevoz i obezbjeđenje i da će skup sigurno zahtijevati učešće velikog broja pripadnika bezbjednosih službi u samoj "Areni", ali i u hotelima gdje će spavati gosti.

Dačić je ocijenio da je Srbija tokom predsjedavanja OEBS-om pokazala da može da upravlja predsjedavanjem u jednoj veoma teškoj godini, u kojoj je OEBS suočen sa teškim izazovima - od ukrajinske krize, do terorizma i migrantske krize.

On je dodao da je Srbija sve iznenadila i pokazala da može biti objektivan i pošten posrednik i pregovarač, kao i da može pomoći u rješavanju konflikata, te naveo primjer Ukrajine, "gdje je situacija mnogo relaksiranija nego pre godinu dana".

Dačić je rekao da Srbija, kao zemlja domaćin, snosi sve troškove skupa, koji iznose oko 360 miliona dinara /oko tri miliona evra/, dok je sekretarijat OEBS-a obezbijedio 500.000 evra, a razna preduzeća su obezbijedila i donacije, kao što su "be-em-ve" blindirana vozila, Koreja smart televizore, NIS gorivo, "Knjaz Miloš" vodu...

Za potrebe prevoza šefova delegacija biće obezbijeđeno 75 limuzina, od čega jedan dio iz donacija, a dio od državnih preduzeća, delegacije će biti smještene u 19 hotela, i svaka zemlja će snositi troškove za svoju delegaciju, dok će Srbija platiti smještaj samo šefovima delegacija.

Srbija će obezbijediti oko 2.000 obroka tokom trajanja skupa, a u četvrtak, 3. decembra biće organizovan prijem za delegate u zgradi Skupštine Srbije.

Za praćenje skupa akreditovano je 115 redakcije i više od 500 predstavnika medija.

"Ovo je dobra prilika da se Srbija prikaže u lepom svetlu, za razliku od prethodih decenija, kada je predstavljana u negativim stvarima", rekao je Dačić.