latinica  ћирилица
26/11/2015 |  15:25 | Autor: TANЈUG

Tunis: Identifikovan bombaš samoubica, uhapšeno 30 ljudi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tunisa je saopštilo da je samoubilački bombaški napad na autobus sa pripadnicima predsjedničke garde, prije dva dana, izveo državljanin Tunisa i da je tokom istrage uhapšeno 30 ljudi.

Islamska država preuzela je odgovornost za ovaj napad, prenio je Rojters.

U Tunisu su se od početka godine već dogodila dva teroristička napada, za koje je odgovornost preuzela ID, a koji su bili usmjereni protiv stranaca.

U napadu u Nacionalnom muzeju Bardo u martu ubijeni su 21 turista i jedan policajac, dok je u junu u ljetovalištu Sus ubijeno 38 turista.

Napad na autobus sa pripadnicima predsjedničke garde Tunisa izveo je bombaš samoubica sa rancem, koji se digao u vazduh po ulasku u vozilo, saopštio je u srijedu jedan vladin zvaničnik pozivajući se na rezultate istrage.

- Prema preliminarnim podacima, napadač je na leđima nosio ranac. Imao je kaput i slušalice. Digao se u vazduh vojnim eksplozivom tek što je ušao na vrata autobusa - rekao je bezbjednosni zvaničnik pri predsjedništvu Hišem Garbi za lokalni radio "Šems FM".

U autobusu koji je prevozio pripadnike predsjedničke garde u utorak uveče u glavnoj aveniji u prestonici Tunisu došlo je do eksplozije, pri čemu je poginulo 12 ljudi.

Do eksplozije, koju je portparol tuniškog predsjednika Moez Sinaui nazvao napadom, došlo je u centralnoj tuniskoj Aveniji Muhameda Petog.

Tunis ima problema sa islamistima otkako je 2011. sa vlasti svrgnut diktator Zine El Abidin Ben Ali.