latinica  ћирилица
26/11/2015 |  16:06 | Autor: TANЈUG

Rusija obustavlja Turski tok?

Gasovod Turski tok i nuklearna elektrana Akuju u Turskoj nalaze se među investicionim projektima koji bi mogli biti obustavljeni u sklopu uvođenja restriktivnih mjera protiv Turske, izjavio je ruski ministar za ekonomski razvoj, Aleksej Uljukajev.
Turski tok (foto: Gazprom) -
Turski tok (foto: Gazprom)

- Projekat Turski tok se ni u čemu ne razlikuje od bilo kog drugog, jer je dio naše investicione saradnje, i na njega se primjenjuje Zakon o specijalnim ekonomskim mjerama kao i na svaki drugi projekat - izjavio je Uljukajev, a prenosi ruska agencija Tas.

Prema njegovim riječima, situacija sa nuklearnom elektranom Akuju je slična.

- Ekonomska ograničenja koja Rusija trenutno uvodi Turskoj su u skladu sa normama Svjetske trgovinske organizacije (STO) - naveo je ministar.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je ranije danas naložio ruskoj vladi da pripremi mjere koje bi mogle da obuhvate i zamrzavanje pojedinih zajedničkih investicionih projekata sa Turskom, u znak odmazde za tursko obaranje ruskog vojnog aviona, prenosi britanska agencija Rojters.

- Ruska vlada će pripremiti restriktivne ekonomske mjere protiv Turske, kao odgovor na napad vazduhoplovnih snaga Turske na ruski avion "suhoj-24'" - rekao je Medvedev na sjednici vlade u Moskvi.

- Predlažem da ovo bude urađeno kroz dva dana kako bismo što je prije moguće prešli na praktične procedure - kazao je on i dodao da neće biti preciziran period trajanja ovih mjera, navodi ruska agencija Tas.

Kontramjere će, prema njegovim riječima, obuhvatati i restrikcije na uvoz hrane iz Turske.

- Povodom ovog akta agresije, vlada je dobila zadatak da pripremi sistem kontramjera u ekonomskoj i humanitarnoj sferi - rekao je Medvedev, napominjući da će odluke biti donijete na osnovu zakona o specijalnim ekonomskim mjerama iz 2006. godine, koji je namijenjen isključivo ovakvim situacijama.

- Ovim zakonom se predviđa niz mjera, kao što su obustava implementacije programa o ekonomskoj saradnji, uvođenje ograničenja na sporazume o spoljnoj trgovini, uvođenje restrikcija na finansijske operacije, izmjene uvoznih i izvoznih carinskih dažbina, mjere koje se tiču sektora turizma, transporta, tranzita, kretanja aviona i brodova, humanitarnih ugovora, i na kraju korišćenja radne snage - precizirao je premijer Rusije.