latinica  ћирилица
26/11/2015 |  16:34 | Autor: TANЈUG

Privrede Italije, Francuske i Belgije najranjivije u EU

Evropska komisija je upozorila Italiju, Francusku i Belgiju da bi zbog previsokog javnog duga i niskog potencijala privrednog rasta mogle postati izloženije ekonomskim šokovima, prenosi Rojters.
EU komisija (ilustracija) -
EU komisija (ilustracija)

- Kombinacija visokog nivoa javnog duga i opadajućeg trenda potencijala privrednog rasta ili konkurentnosti je izvor zabrinutosti u većini država - navodi se u izvještaju Komisije o Francuskoj, Italiji i Belgiji, a prenosi agencija Frans pres.

Ekonomska situacija u sve tri države "povećava mogućnost stvaranja nestabilnog odnosa duga i bruto domaćeg proizvoda (BDP), i stvara veću podložnost negativnim šokovima", navodi se u izvještaju Komisije.

Јavni dug Italije bi, prema procjenama Komisije od 5. novembra, trebalo da u ovoj godini poraste na 133,0 odsto BDP-a, najveći nivo u EU poslije Grčke, da bi tek u 2016. i 2017. registrovao pad.

Komisija vjeruje da će javni dug Francuske nastaviti da raste, i da će u 2017. godini dostići 97,4 odsto BDP-a, dok bi javni dug Belgije trebalo da u 2016. godini dostigne vrhunac od 107,1 odsto BDP-a, nakon čega će početi da pada.

Prema fiskalnim propisima EU, članice Unije su u obavezi da drže javni dug ispod 60 odsto BDP-a, navodi Rojters.

- Strukturne reforme namijenjene oslobađanju potencijala rasta se moraju nastaviti ili biti ubrzane, a naročito u državama od sistemskog značaja, poput Italije i Francuske - navodi se u izvještaju Komisije.