latinica  ћирилица
26/11/2015 |  16:40 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

U slivu Vrbasa postavljene automatske hidrološke mjerne stanice (VIDEO)

U okviru UNDP projekta "Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas" danas je postavljena automatska hidrološka mjerna stanica u Delibašinom selu u Banjaluci, ali i automatska meteorološka stanica u Lazarevu, padavinska stanica u krugu Prirodno-matematičkog fakulteta, te hidrološka stanica u Bočcu.
U slivu Vrbasa postavljene automatske hidrološke mjerne stanice - Foto: RTRS
U slivu Vrbasa postavljene automatske hidrološke mjerne staniceFoto: RTRS

U slivu Vrbasa 28 automatizovanih stanica dio su sistema ranog upozoravanja na poplave. 

Delibašino selo, Bočac, Čelinac, Kotor Varoš, Obodnik, Manjača, Srbac - samo su neka od mjesta koje su dobile automatizovane hidrološke stanice.

Podaci sa mjernih stanica putem GPS biće prosljeđivani Republičkom hidrometeorološkom zavodu, gdje će nakon obrade biti prosljeđivani civilnoj zaštiti i drugim nadležnim službama kako bi pravovremeno mogli reagovati i spriječiti ili umanjiti posljedice poplava.

Nakon integrisanja sistema hirometeorološke mreže u slivu Vrbasa, isti sistem je potrebno primjeniti i u ostalim riječnim slivovima u BiH. Projekat je bio u fazi pripreme prije prošlogodišnjih poplava.

Projekat koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom za prostorno uređenje, Srpske, a finansira Globalni fond za životnu sredinu, vrijednost je 500.000 maraka.