latinica  ћирилица
26/11/2015 |  17:48 | Autor: SRNA

Iliji Paviću dvije i po godine za ubistvo Srbina

Vrhovni sud Federacije BiH osudio je Iliju Pavića, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane, na dvije i po godine zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima u Livnu 1992. godine.
Presuda - Foto: ilustracija
PresudaFoto: ilustracija

Sudsko vijeće ocijenilo je da je van svake sumnje dokazano da je Pavić kao pripadnik Vojne policije Druge bojne HVO, za vrijeme racije u noći između 8. i 9. avgusta 1992. ubio civila srpske nacionalnosti Milorada Crnčevića.

- Vijeće je zaključilo da je Pavić sa još dvojicom kolega, koji su u međuvremenu preminuli, ušao u kuću Draginje Rosić i nakon što je Crnčević izašao iz objekta pucao u njega i pogodio ga u butinu, nakon čega je on ubrzo podlegao - navela je predsjedavajuća sudskog vijeća Nidžara Zlotrg.

Obrazlažući presudu, Zlotrg je rekla da sud nije uzeo u obzir tezu tužilaštva da je Pavić htio da ubije Crnčevića, već da je išao na povredu tjelesnog integriteta.

- Sa druge strane, sud nije uzeo u obzir ni tezu odbrane da ovo ubistvo nema veze sa ratnim zločinom. Optuženi je išao u raciju koju je sprovodio HVO, što znači da su radnje itekako učinjene u kontekstu rata - objasnila je Zlotrg.

Ona je dodala da sud prilikom određivanja visine kazne nije našao otežavajuće okolnosti, te da je od olakšvajućih cijenio Pavićevo djelimično priznanje krivice, primjereno držanje tokom sudskog procesa, te činjenicu da je otac četvoro djece od kojih je troje maloljetno, javlja Birn.

Pavić je osuđen prema Krivičnom zakonu SFRЈ, a na ovu presudu nije moguća žalba.

Suđenje Paviću obnovljeno je pred Vrhovnim sudom FBiH nakon što su dva puta ukinute presude Kantonalnog suda u Livnu, kojima je bio osuđen na tri godine zatvora.