latinica  ћирилица
26/11/2015 |  18:27 | Autor: TANЈUG

Sirija: Novi vazdušni udari u blizini turske granice

Na sjeveru Sirije, blizu turske granice, danas je bilo novih vazdušnih udara, saopštili su sirijski aktivisti, a prema navodima očevidaca, nekoliko ljudi je ranjeno.
Sirija - Foto: Screenshot/YouTube
SirijaFoto: Screenshot/YouTube

Očevici su rekli da su ruski avioni bombardovali grad Sarakeb u provinciji Idlib, koji drže pobunjenici, blizu turske granice, izvijestio je Rojters.

Јedan očevidac je kazao da je gađan glavni trg na kome je prodavano na stotine automobila dovezenih preko graničnog prelaza Bab al-Hava.

Drugi očevidac je naveo da je nekoliko ranjenih prebačeno u bolnicu, dok je na stotine vozača ođurilo sa lica mjesta u vozilima koje su namjeravali da prodaju.

Pobunjenici i očevici navode da je lako identifikovati avione na osnovu visine na kojoj lete i broja letjelica u formaciji.

Avioni, za koje se vjeruje da su ruski, pogodili su dan ranije stajalište za kamione kod graničnog prelaza Bab al-Salam, rekao je načelnik tog prelaza.

Sirijski avioni su ranije gađali ovo područje, ali ako se potvrdi da je napad izvela Rusija, biće to jedan od vazdušnih udara Moskve najbliži turskoj teritoriji, čija je meta humanitarni koridor u dio Sirije pod kontrolom pobunjenika i važna tranzitna tačka za civile koji bježe u Tursku.

Dvije grupe koje prate dešavanja na terenu - Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, i Lokalni komiteti za koordinaciju - navode da je u današnjim napadima gađan autoput koji povezuje grad Azaz, smješten na granici, sa graničnim prelazom Bab al-Salam, između Sirije i Turske, prenio je AP.

Opservatorija ističe da su ratni avioni koji su izveli današnje napade bili ruski.

U sličnim napadima dan ranije, na istom području, poginulo je sedam, a ranjeno 10 ljudi, izvijestila je turska agencija Anadolija.

Glavna opoziciona grupa u Siriji, koja ima podršku Zapada, Sirijska nacionalna koalicija, osudila je bombardovanje Azaza, navodeći da su meta bili kamioni koji su prevozili humanitarnu pomoć.