latinica  ћирилица
26/11/2015 |  19:07 ⇒ 27/11/2015 | 16:20 | Autor: RTRS

Dodik: Ne može se osporiti Dan Republike Srpske (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da nikakav sud ne može osporiti Dan Republike Srpske.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

Komentarišući posljednju odluku Ustavnog suda BiH kojom se neustavnim proglašava Dan Republike, Dodik je gostujući u Dnevniku 2 Radio-televizije Republike Srpske, rekao da je odluka neprihvatljiva, nije provodljiva i protiv je interesa Republike Srpske.

Dodao je da su sve odluke Ustavnog suda BiH bile na štetu po vitalne interese Republike Srpske, od konstitutivnosti naroda do grba, te da je ovo još jedan pokazatelj da je Ustavni sud BiH politički sud.

 - Ovdje se radi o Republici , a ne o građanima i njenom pravu da obilježava svoj dan, istakao je Dodik i dodao da treba ostati pri deklaraciji Narodne skupštine Srpske.

Predsjednik je poručio da treba nastaviti obilježavanje 9.januara, državnim manifestacijama, a u popodnevnim satima naravno obilježiti i krsnu slavu.

-Dok sam ja predsjednik Srpske, ona će obilježavati 9. januar kao Dan Srpske, jer je tad osnovana Republika Srpska, prije oružanih sukoba i nagovještaja da će doći do ratnih sukoba. 

Ustavni sud BiH utvrdio je danas da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i dao nalog Narodnoj skupštini Srpske da u roku od šest mjeseci od dostavljanja ove odluke usaglasi ovaj zakon sa Ustavom BiH. Tako je usvojen zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske i utvrdio da član 3b) ovog zakona nije u skladu sa Ustavom BiH u vezi sa Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Protokolom 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH naglašava da se ovom odlukom, kako kažu, ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana BiH pravoslavne vjeroispovijesti da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje praznike, uključujući i slavu Svetog Arhiđakona Stefana.