latinica  ћирилица
26/11/2015 |  19:28 ⇒ 27/11/2015 | 16:19 | Autor: RTRS

Reagovanja: Odluka Ustavnog Suda BiH politički, a ne pravni akt (VIDEO)

Odluka Ustavnog suda BiH, kojom se proglašava neustavnim Dan Republike, isključivo je politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je cilj nepriznavanje legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavnopravnog poretka BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Srpske.
Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

Narodna skupština Republike Srpske će, u skladu sa donesenom Deklaracijom, utvrditi svoj odnos prema odluci Ustavnog suda BiH.

"Činjenica je da je navedena odluka donesena na štetu Republike Srpske glasovima dva Bošnjaka i tri stranca, što pokazuje da ni ova odluka nije legitimno donesena od većine sudija iz BiH i da je BiH pod međunarodnim protektoratom, čime se guši demokratski izražena volja njenih građana", navodi se u saopštenju .

Ministar pravde Srpske, Anton Kasipović, istakao je da je razočaran odlukom ustavnog suda."Sasvim je jasna i prepoznatljiva suština apelacije, motivi i razlozi i zaista mislim da ovo ne doprinosi bilo kakvom napretku BiH", rekao je Kasipović. "Siguran sam da ni samom apelacijom ni odlukom, suda nismo bliži napretku u BiH. Mislim da smo se vratili korak unazad. To je doluka koja neće doprijeniti boljem životu nijednog građanina BiH ni Republike Srpske", zaknjučio je ministar pravde Srpske..

Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci istakao je da je krajnje vrijeme da predstavnici iz Srpske povuku iz te ustanove, pa nek oni sami donose odluke kakve oni hoće."Mi ćemo Dan Republike praznovati kao što smo i do sada praznovali", poručio je Popović.

"Ne treba toj odluci davati nikakv značaj, dakle treba i dalje slaviti to što smo slavili, a oni kojima ne odgovara naša slava i ne treba da budu s nama, treba otići od njih a oni trebaju otići od nas. Mislim da je to prevršilo svako mjeru. Mene je sramota što sam bio dio tog suda", zaključio je Popović.

Narodni demokratski pokret smatra da je odluka Ustavnog suda BiH, neprihvatljiva i nerazumna, zbog koje će Republika Srpska morati dati odgovor u skladu sa već usvojenom Deklaracijom Narodne skupštine.

Iz ove stranke je saopšteno da je odluka Ustavnog suda do koje je došlo preglasavanjem dvojice bošnjačkih i troje stranih sudija nije pravno zasnovana i da je rezultat političke, a ne pravne kvalifikacije karaktera ovog zvaničnog državnog praznika Republike Srpske.

Srpska demokratska stranka smatra da je odluka Ustavnog suda BiH, udarac odnosima u BiH i nastavak politike zabadanja prsta u oko drugoj strani.

Iz SDS-a je ocijenjeno da se ovom odlukom Ustavnog suda BiH destabilizuje BiH i da je ovo loša poruka iz Federacije BiH, ali i svih onih koji u ime međunarodne zajednice donose odluke u Ustavnom sudu BiH, i to zajedno sa bošnjačkim sudijama.

Odluka Ustavnog suda BiH, donesena je preglasavanjem stranih i bošnjačkih sudija i njom se izražava nepriznavanje legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskih rješenja za BiH, smatra pravni ekspert Mile Dmičić.
Dmičić je rekao da je ova odluka prvenstveno politički, a ne pravno zasnovan akt.

On je ocijenio da je odluka neprovodiva, jer negira nastanak Republike Srpske i ne uvažava njen najviši opšti pravni akt, koji je na osnovu najviših međunarodnih, regionalnih, kao i domaćih akata utemeljio najviše standarde zaštite ljudskih prava i sloboda svim konstitutivnim narodima i građanima na cijeloj teritoriji Republike.